Tietoa koruistamme
Miten eri jalokivet eroavat toisistaan ja mitä kannattaa ottaa huomioon koruja ostaessa? Täältä löydät tietoa kivistä, metalleista ja helmistä, joita käytämme koruissamme.
Timantit
Timantti on kovin jalokivimateriaali ja se onkin saanut nimensä kreikan sanasta adamas, joka tarkoittaa voittamatonta ja vastustamatonta ja viittaa juuri timantin kovuuteen. Kovuutensa ansiosta timantti on lähes ikuinen ja sillä onkin suuri symbolinen merkitys, sillä timantin ajatellaan kertovan ikuisesta rakkaudesta ja se on tämän vuoksi suosittu lahja.
Timantin hiomakovuus on 140 kertaa suurempi kuin korundin, joka on myöskin arvostettu jalokivi läpinäkyvässä muodossaan. Timanttia voidaan hioa koruksi vain toisella timantilla. Hionta parantaa timantin valoa heijastavaa ja taittavaa ominaisuutta, minkä vuoksi hyvin hiotut timantit loistavat kauniisti. Yleisin hiontamuoto on briljanttihionta.
Timantti on yleensä väritön, mutta timantteja on olemassa lähes kaiken värisinä. Värilliset luonnontimantit ovat harvinaisia ja siksi arvokkaita.
Synteettinen zirkonia
Synteettinen zirkonia on keinotekoisesti valmistettu timanttijäljitelmä. Synteettinen zirkonia hiotaan kuten timantti ja on usein täysin väritön. Kivi voi kuitenkin olla myös värillinen, esimerkiksi vaaleanpunainen tai sininen. Synteettinen zirkonia ei ole yhtä kova kuin timantti ja sen lämmönjohtokyky on alhaisempi. Harjaantumaton silmä ei usein näe eroa timantin ja synteettisen zirkonian välillä, mutta timantti on zirkoniaa kestävämpi ja säilyttää loistonsa pidempää, minkä vuoksi se soveltuu usein käytettäviin koruihin paremmin.
Jalometallit
Helmet
Helmikoruja ostaessa on hyvä kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin:
Koko
Alkuperäisten japanilaisten viljeltyjen helmien, ns. Akoya-helmien, koko vaihtelee nykyisin 3 ja 10 mm:n välillä. On tärkeää, että helmen koko ja korun pituus sopivat korun käyttäjälle. Helmen hinta kohoaa helmen halkaisijan suurentuessa, edellyttäen, että muut laatukriteerit ovat samat.
Väri
Helmen värin tulisi sopia yhteen korun käyttäjän ihotyypin kanssa. Kysytyimpiä helmivärejä ovat valkoiset ja roosansävyiset helmet, joiden hinta on kysynnän vuoksi myös korkein. Jos haluat käyttää helmiä usein ja jos ihovärisi ei ole erityisen vaalea, suosittelemme harkitsemaan samppanjan-, kerman- tai jopa vihertävänsävyisiä viljeltyjä helmiä, jotka ovat erittäin kiehtovia ihoa vasten ja näin monta kertaa oikein onnistunut valinta.
Hohto
Helmen hohtoon on syytä kiinnittää erityistä huomiota helmeä ostettaessa. Kaunis hohto on usein tärkeämpi valintakriteeri kuin helmen muoto, väri tai koko. Helmen hohto riippuu helmen pintakerroksen vahvuudesta ja laadusta. Mitä parempi hohto, sen kauniimmin helmikoru säteilee kaulallasi.
Muoto
Koska tämänhetkinen muoti suosii muodoltaan originelleja, ei täydellisen pyöreitä muotoja, olipa sitten kyseessä Etelämeren helmet, Akoya-helmet tai makeanvedenhelmet, ennen helmien valinnassa niin tärkeän valintakriteerin, täydellisen pyöreyden, merkitys on laskenut. Helmen hohdon ja sen pintakerroksen laatu ovat nousseet tärkeämmiksi valintakriteereiksi kuin muoto.
Pinta
Helmen pinnan arviointi vaatii ammattilaisen asiantuntemusta. Pinnan pienet epämuodostumat alentavat harvoin helmen arvoa, sillä ne ovat tyypillisiä tälle luonnontuotteelle. Suosituksemme on sitä vastoin kiinnittää huomiota helmen pintakerroksen paksuuteen, eikä tinkiä tästä valintakriteeristä. Ohuen pintakerroksen alta ilmestyy hyvin pian esiin helmen sydän, jolla ei ole lainkaan hohtoa.
Hoito-ohjeita
Hoida helmiäsi niiden ansaitsemalla tavalla. Luonnon aarteina helmistä on sinulle iloa pitkään, kun noudatat alla olevia ohjeita.
- Helmen luonnollinen pinta reagoi herkästi kaikkiin kosmetiikka¬tuotteisiin, kuten suihkeisiin, parfyymeihin ja voiteisiin. Vältä siis, jos mahdollista, helmien joutuminen kosketuksiin kosmetiikkatuotteiden kanssa.
- Koska helmet voivat reagoida myös ihon luonnollisiin eritteisiin, suosittelemme puhdistamaan helmikorut jokaisen käytön jälkeen pyyhkimällä ne pehmeällä villaliinalla. Säilytä helmikorusi pehmeässä suojuksessa tai rasiassa erillään muista koruista.
- Helmet eivät pidä suorasta auringonvalosta eikä ne päällä saa uida. Helmet eivät siis sovi auringonpalvontaan ja rantaleikkeihin. Auringonvalo ja vesi vahingoittavat myös helmikorun silkkilankaa.
- Anna kultasepän tarkistaa helmikorusi kunto vuosittain ja korjata se tarvittaessa. On tärkeää, että helmikorun silkkilanka on täysin kunnossa.