Nahkatuotteiden hoito-ohjeet

Yleiset hoito-ohjeet

Nahkaa pitäisi hoitaa ja puhdistaa säännöllisesti. Likaantunut nappanahka, jossa ei ole väriainetta, voidaan puhdistaa alkalittomalla saippualla ja tislatulla vedellä. Mokka- ja nupukkinahkaan saa käyttää vain suihkeita. Kaikki muu nahka pitäisi käsitellä säännöllisesti nahanpuhdistusaineella tai nahkavoiteella. Lisäksi nahkaa pitäisi suojata auringonpaisteelta, sillä se voi kuivattaa ja haalistaa nahkaa.
 

Tahrojen poisto

Tahrat tulee poistaa mahdollisimman pian niiden synnyttyä. Mitä nopeammin niihin käydään käsiksi, sitä varmemmin saadaan tahra kokonaan pois.

Olut, kola, drinkit, mehu, viini

Käsittele heti talouspaperilla, älä hankaa, huuhtele tislatulla vedellä ja anna kuivua. Toista käsittely tarvittaessa ja käytä lisäksi alkalitonta saippuaa. Älä pese pelkästään tahran kohtaa, vaan käsittele aina koko kahden sauman välinen pinta.

Maito, voi, rasva, suklaa

Sileä nahka: Poista aine nahasta varovasti veitsen tylpällä selkäpuolella, puhdista talouspaperilla ja huuhtele tislatulla vedellä. Nahkaan jäänyttä rasvaa ei voida poistaa kokonaan. Nahan hengittävän vaikutuksen ansiosta rasvatahra kuitenkin haalistuu itsestään seuraavien viikkojen aikana.


Mokkanahka: Poista aine nahasta varovasti veitsen tylpällä selkäpuolella, puhdista talouspaperilla ja huuhtele tislatulla vedellä. Käsittele kuivunutta nahkaa sitten mokkaharjalla. Suotuisissa olosuhteissa nahkaan jäänyt rasvatahra lähtee ajan myötä itsestään pois.


Parkittu nahka: Poista irtolika nahkapinnasta varovasti veitsen tylpällä selkäpuolella, puhdista kohta talouspaperilla ja pese lopuksi tislatulla vedellä. Käsittele kuivunut nahka mokkanahalle tarkoitetulla harjalla. Nahkaan jäänyt rasvatahra lähtee mahdollisesti ajan kuluessa itsestään pois.

Tussikynä, tali, kuulakärkikynä, lääkkeet, kynsilakka, hiki, muste, haalistuminen

Tällaiset tahrat voi poistaa vain ammattilainen. Niitä voidaan kuitenkin lievittää käsittelemällä samalla tavalla kuin veri- tai viinitahroja.

Oksennus, virtsa, veri

Käsittele heti talouspaperilla, älä hankaa, huuhtele tislatulla vedellä ja anna kuivua. Toista käsittely tarvittaessa ja käytä lisäksi alkalitonta saippuaa. Älä pese pelkästään tahran kohtaa, vaan käsittele aina koko kahden sauman välinen pinta..

Voiteet

Poista aine nahasta varovasti veitsen tylpällä selkäpuolella, puhdista talouspaperilla ja huuhtele tislatulla vedellä. Nahkaan jäänyttä rasvaa ei voida poistaa kokonaan. Nahan hengittävän vaikutuksen ansiosta rasvatahra kuitenkin haalistuu itsestään seuraavien viikkojen aikana.