16.10.2019 | Lukuaika: 1 minuutti

Villakangastakki talveen

Usein villakangastakkia ajatellaan puhtaasti välikausitakkina, mutta sitähän se ei yksin todellakaan ole. Takin nimitys sinällään tulee kudotusta kankaasta, jossa ainakin osa on lampaanvillaa. Materiaalina voi hyvin olla myös esim. angoraa tai kamelinkarvaa – tai se voi olla kokonaan lampaanvillasta tehtyä. Tavallista on, että osa materiaalista on tekokuitua, esimerkiksi polyesteriä. Juuri näistä eroista johtuen, voi samanoloinen takki olla hyvinkin erilainen lämmöltään, onhan jokainen villatyyppi hiukan erilainen. Pääperiaate on, että vähintään puolet villakangastakin materiaalista olisi hyvä olla luonnonkuitua.

 

 

 

Tarkastele takkeja ennen ostopäätöstä, joko hypistelemällä tai lueskelemalla mitä materiaalia takki on. Hyvälaatuinen villakangastakki nimittäin kestää käyttöä ja aikaa, eli on pitkäikäinen hankinta. Tutki siis rauhassa tuoteselostetta; mitä enemmän takki sisältää luonnonmateriaaleja, sitä miellyttävämmältä ja pehmeämmältä kangas käteen tuntuu. Pehmeäkin takki pysyy ryhdikkäänä, kun takki on laadukasta kangasta. Villastahan olemme jo aiemmin oppineet, että kannattaa valita mahdollisimman tiivis, sileä kangas, joka pysyy paremmin siistinä; vaikkei ihan niin laadukkaasta kankaasta olisikaan kyse.

 

Tarkista myös takin vuoren materiaali. Silkki on vuorikankaana harvinainen luksusmateriaali, joka tosin ei kestä kovaa kulutusta. Polyesteri taas on kestävää, mutta ei lämmitä vaan ennemminkin hiostaa. Viskoosi onkin hyvä valinta vuorimateriaaliksi. Kun saat takin sovitettavaksi, kokeile rauhassa miten se istuu ja liikkuu kun käytät käsiäsi. Vaikka se päällä ei olekaan tarkoitus jumpata, on perusliikehdinnän oltava miellyttävää. Jos joudut korjailemaan sitä, kiskomaan tai katselemaan irvisteleviä nappeja on koko tai malli väärä.

 

[2019.10.18-04]

Kun oikea malli on löytynyt, voit leikitellä halutessasi karvasomisteisilla kauluksilla tai ihanilla huiveilla. Näillä saat myös muutettua takin ilmettä, kun muoti ja sesongit muuttuvat. Muista myös huoltaa villakangastakkisi hyvin: tuuleta sitä usein, niin villa puhdistaa itse itseään. Täydellinen puhdistus kannattaa suorittaa vain pesulassa.

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *