09.04.2018 | Lukuaika: 4 minuuttia

Rakastatko kukkasia ja huonekasvien vehreyttä kotonasi? Siinä tapauksessa sait varmaan hyviä vinkkejä helmikuisesta » huonekasvi-blogistamme! Kevään korvalla mieli tekee usein kuitenkin laajentaa omaa kukkareviiriä ja kasvattaa kukkia ja kasveja myös ulkosalla. Moni unelmoikin koko talven siitä, millaisia kukkia kevätruukkuihin laitetaan ja miltä kevään ja kesän kukkaloisto tulee näyttämään. Vielä on liian aikaista istuttaa mitään puutarhaan, mutta parvekkeen omistajat voivat jo pikkuhiljaa iloita lähestyvästä kasvukaudesta, sillä pian on vihdoinkin aika kaivaa kukkaruukut esiin ja suunnata puutarhamyymälään. Tästä blogista saat vinkkejä siihen, mitkä kasvit soveltuvat parvekeruukkuihin ja -laatikoihin jo varhain keväällä.

Esikko: monivärinen klassikko

Esikot kukkivat varhain keväällä. Suvun tieteellinen nimi primula tuleekin juuri latinan sanasta primus, joka tarkoittaa ensimmäistä. Esikkolajeja on valtava määrä, noin 400–500. Esikot viihtyvät viileässä sekä myös varjoisemmissa paikoissa, mikä tekee niistä mainioita ja pitkään kukkivia parvekekukkia. Siellä ne tuovat väriä monin paikoin vielä harmaaseen kevääseen.

Upeaa väriloistoa
Esikoiden väriloisto on upea: valittavana on keltaista, punaista, oranssia, roosaa, valkoista ja sinistä. Parhaiten väriloisto pääsee oikeuksiinsa, kun kokoat esikot kauniiksi ryhmäksi joko asettamalla monta ruukkua vieretysten tai istuttamalla useita esikoita samaan ruukkuun.

 

Sijoittaminen ja hoito
Esikot ovat yleensä helppohoitoisia kasveja, jotka viihtyvät valoisissa, mutta myös puolivarjoisissa paikoissa. Vältä kuitenkin asettamasta niitä suoraan auringonvaloon ja liian lämpimään paikkaan, sillä liian kuumassa esikon kukinta lakkaa nopeasti. Nypi pois kukkineet kukat – tällöin esikko innostuu kukkimaan taas uudelleen. Muista myös pitää multa tasaisen kosteana, mutta vältä liiallista kastelua. Esikoita on hyvä lannoittaa kerran kuukaudessa nestemäisellä kukkaravinteella. Kesän loputtua esikot voidaan istuttaa ulos puutarhaan, missä ne talvehtivat ja ihastuttavat taas seuraavina vuosina kukinnallaan.

Kestävä ja helppohoitoinen sarviorvokki on merkki keväästä

Sarviorvokki on yksi kevään kukkasuosikeista. Pienet sarviorvokit ovat hämmästyttävän kestäviä, ja niillä on erittäin pitkä kukkimisaika: ne kukkivat Etelä-Suomessa keväästä pitkälle syksyyn, pieniä taukoja lukuun ottamatta.

Herkkää kauneutta
Sarviorvokin herkät kukkaset ihastuttavat kauniilla värillään, joka vaihtelee yleensä vaaleanliilasta tummaan liilaan. Erilaisten risteytysten ansiosta sarviorvokkeja myydään myös lukemattomissa muissa väreissä. Nämä pienet sulottaret eivät ihastuta pelkällä ulkonäöllään, vaan niissä on lisäksi miellyttävä tuoksu, joka myös osaltaan houkuttelee omistajansa parvekkeelle ihastelemaan kukkiaan.

Sijoittaminen ja hoito
Sarviorvokki viihtyy aurinkoisella ja puolivarjoisella parvekkeella muttei kuitenkaan liian kuumassa. Normaali, ravinteikas multa on sarviorvokin mieleen – muista kuitenkin istuttaa se ruukkuun, jonka pohjassa on reikä. Näin ylimääräinen vesi pääsee valumaan pois ruukusta, eivätkä sarviorvokin juuret tukehdu liiallisessa kosteudessa. Kun kukkien väri kalpenee kevään lopulla, sarviorvokin voi leikata reippaastikin, minkä jälkeen se kasvattaa jälleen uusia kukkasia. Sarviorvokkeja ostettaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, etteivät kasvit ole seisseet liian lämpimässä kasvihuoneessa. Jos näin on, ne saattavat saada lämpösokin päätyessään kylmälle parvekkeelle.

Sinivuokko – ylellinen parvekekasvi

Sinivuokko mielletään kevään ensimerkkeihin. Jopa nostalgisia tunteita herättävällä sinivuokolla on herkät, akvarellinsiniset terälehdet ja selkeä, pelkistetty terälehtien muoto. Viljeltyjä sinivuokon taimia on saatavissa vihermyymälöistä, mutta ne kuuluvat kuitenkin harvinaisuuksiin. Linjakas sinivuokko kuuluu leinikkikasveihin. Kuten muut leinikkikasvit, myös sinivuokon kaikki kasvinosat sisältävät myrkyllisiä aineita. Tämä on hyvä pitää mielessä, jos parvekkeella kyläilee usein pieniä vieraita.

Kaunis yksin tai yhdessä
Sinivuokko on tunnettu kauniista kukastaan, mutta myös sen täyteläisen vihreät lehdet ovat kaunista katseltavaa. Suurempina määrinä sinivuokko on maagisen kaunis. Ryhmäksi istutetut sinivuokot tuovat mieleen metsiin levittyvät sinivuokkomatot. Se on unohtumaton näky niin luonnossa kuin parvekkeellakin.

 

Sijoittaminen ja hoito
Sinivuokko viihtyy valoisassa ja suojaisessa paikassa. Puolivarjoinen ja tuulelta suojaisa parveke, syvä parvekelaatikko tai ruukku sekä ravintorikas ja kalkkipitoinen multa saavat sinivuokon viihtymään.

Aurinkoinen pääsiäistervehdys – keltaiset narsissit

Narsissi tai pääsiäislilja on perinteinen pääsiäiskukka, jota nähdään yleensä maljakossa leikkokukkana. Narsissit sulostuttavat kuitenkin myös parvekkeella loistavan keltaisella värillään. Juuri keltaisen kukan ja vihreän varren yhdistelmä tekee narsissista niin keväisen ja aurinkoisen!

Keltaista ja valkoista
Narsissilajikkeita on lukemattomia. Tavallisimpien lajikkeiden kukat ovat väriltään keltaisia tai valkoisia, mutta myös roosia ja lohenpunaisia narsissilajikkeita on olemassa. Tutustu vihermyymälöiden tarjontaan ja pyydä halutessasi apua erikoisempien lajikkeiden tilaamiseen. Narsisseista sommittelet kauniita, kylmää kestäviä ja keväisiä ruukkuasetelmia parvekkeellesi. Tervetuloa kevät!

Sijoittaminen ja hoito
Narsissit ovat erinomaisia parvekekukkasia, ja ne kestävät hyvin myös auringonpaahdetta. Auringon lisäksi narsissi nauttii ravintorikkaasta mullasta ja tasaisesta kosteudesta. Muista siis kastella narsisseja säännöllisesti – muuta huolenpitoa ne eivät kaipaa! Kun kukat ovat kukkineet, anna varsien kuihtua kaikessa rauhassa ja jatka säännöllistä kastelua, kunnes varret ja lehdet ovat lakastuneet. Näin lehtien ravinto valuu takaisin sipuliin, kunnes sen on taas aika kasvattaa uusia kukkasia seuraavana keväänä.

Millaiselta sinun parvekkeesi ja sen kukkaloisto tulevat näyttämään tänä keväänä? Toivottavasti sait vinkkejä tekstistä ja pääset pian nauttimaan ihanasta kukkaloistosta parvekkeellasi!

 

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia
 1. Hei
  Kiitos parvekkeen kukkia käsitteleväsrä kirjoituksesta. Voitko antaa vinkkejä paahteisella parvekkeella viihtyvistä kukista jotka tuoksuvat mahdollisimman vähän. Olen astmaatikko joten voimakkaasti tuoksuvat kukat eivät sovi

  1. Hei Liisa,

   Mukava kuulla, että kirjoituksemme inspiroi sinua. Neutraalimpiin kukkiin saat varmastikin parhaiten tietoa kukkakauppiaalta, sillä nykyään vaihtoehtoja on lukuisia.

   Toivottavasti saat parvekkeestasi vehreän ja kauniin kesäksi!