11.01.2019 | Lukuaika: 1 minuutti

Farkut ovat kiistatta yksi tunnetuimmista vaatekappaleista. Vaate, joka on kestänyt aikaa, toki mukautuen trendeihin eri vuosikymmenien mukaan. Vaate, joka on tehnyt pitkän matkan työvaatteesta catwalkeille ja juhliin – meidän jokaisen vaatekaappiin ja tilaisuuteen kuin tilaisuuteen.

Alun perin farkut kehitteli Nevadalainen räätäli, joka alkoi 1870-kuvulla ommella denimkankaasta housuja. Kyseinen herra Jacob Davis ymmärsi saumojen kuluvan helposti, joten hän vahvisti kohdat niiteillä. Levi Strauss sai ensimmäisenä patentin vuonna 1873 metalliniitein vahvistetuille denimhousuille. Tarina kertookin, että kangaskauppias Strauss ja räätäli Davis kehittivät housut yhteistyössä, osaltaan koska patentti oli liian kallis yksin haettavaksi. Metsurit ja kaivosmiehet ihastuivat kulutusta ja käyttöä kestäviin työhousuihin. Kankaana denim on toki paljon vanhempi keksintö. 1655 vuodelta olevat maalaukset kuvaavat denimiin pukeutuneen ompelijattaren ja pojan. Oletetaan siis, että Euroopassa denim-kangas on tunnettu jo 1600-luvulla. Aikanaan tämä kovaa kulutusta kestävä kangas oli edullista, eli se tunnettiinkin köyhien vaatteena. 1700-luvulla brittiläiset veivät denim- eli farkkukankaan Amerikkaan, jossa kestävät työhousut Davisin ja Straussin valmistamina alkoivat kiinnostaa työläisiä.

Monille tänäkin päivänä tuo indigonvärinen housu yhdistettynä tunnusnumeroon 501 on se aito ja oikea farkku. Levi’s oli ensimmäinen farkkumerkki, jota kuitenkin pian parin vuosikymmenen jälkeen seurasi Lee. Kun Hollywood innostui villistä lännestä, oli lännensankarien asuna farkut. Niistä tulikin näin tosimiehen merkki.

Toisen maailmansodan jälkeen farkut valloittivat Euroopan – kiitos elokuvien ja rockin. Työläisen merkistä ja tosimiehen symbolista tuli nyt nuoruuden ja kapinallisuuden merkki. Farkut, nahkatakki, Marlon Brando ja James Dean. Pärinäpojat ilmestyivät kadulle; farkuissa tietysti. Suomessa suhtautuminen farkkuihin riippui paikkakunnasta, koulusta ja pääkaupungissa Helsingissä jopa kaupunginosasta. Osassa kouluista tämä nuoruuden symboli oli jopa kielletty. 50-luvulla farkkuja ei vielä virallisesti tuotu maahamme, mutta niitä sai ostettua merimiehiltä satamasta. Osa myös tilasi niitä paketissa sukulaisilta Amerikasta.

Pikkuhiljaa farkut valloittivat kaikki kansanosat, ja nykyisin ne sopivat siistinä versiona oikeastaan mihin tahansa ei-virallisiin juhliin. Harva vaatekappale omaa tällaista historiaa ja nousua paheksutusta peltovaatteesta jopa juhla-asuksi.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

4 kommenttia
  1. Valkopaitaisen vaaleatukkainen hattupäisen mallin ???? farkut mistä löydän

    1. Hei Eija! Klikkaa sanaa ”farkut” joka on tehostettu tekstissä eri värillä ja pääset shoppailemaan asiantuntijamme suosituksia. Toivottavasti löydät saman malliset ja itsellesi mieluiset farkut. Ihanaa kevättä!

  2. Pitäisin farkkuja jos löytäisin sopivat..ja .pyöreä takamus mahtuisi.. nykyissin otetaan huomioon vain vatsa ja sille liikaa tilaa. Vyötärön pitäisi olla korkea.. pitäisi olla myös joustava kangas..ei llian paksu