15.04.2019 | Lukuaika: 1 minuutti

Haussa leveälestiset kengät? Näitä suosittelemme!

Lesti on virallisesti se kengän sisällä sitä tehtäessä käytettävä tuki. Kun kenkää tehdään, suutari venyttää kengän päällisen ja ompelee siihen kengän kokoon. Lesti otetaan kengän valmistuessa sen sisältä pois. Näin saadaan aikaan hyvin jalkaan sopiva kenkä. Lestiksi kutsutaan myös kengän pohjan ”leveyttä” juuri tämän valmistuksen takia.

Kun ostat kenkiä, ei pelkkä oikea kengän pituus riitä – lesti, eli kengän leveys vaikuttaa paljon kengän istuvuuteen ja sopivuuteen. Lestejä on maailmassa monia erilaisia, tavallisesti käytössä on kahdeksan eri mallia, mutta näissäkin on eroja. Mallit ilmaistaan kirjaimin: A on kapein ja H on levein. Me suomalaiset olemme tunnetusti aika leveäjalkaista kansaa, joten meille tavallisin lesti on D, E, G tai jopa H. Joillain valmistajilla on myös erikoisleveitä, esim. H½ lestillä olevia kenkiä. KLINGELin mallistossa lestit ilmoitetaan kirjaimilla F-M, joista F-G ovat yleisimmät. Kansana jalkamme on monen muun maalaisiin verrattuna rintavampi, mutta toisaalta varpaat ovat lyhyemmät. Esimerkiksi italialaiset kengät ovat monelle suomalaiselle haastavat, koska jalkamme on paljon heidän jalkaansa rintavampi. Tiesitkö muuten, että saksalaisten jalka on tutkimusten mukaan lestiltään lähimpänä meitä suomalaisia.

Onneksi lesteissä tosiaan on paljon eroa, joten myös leveäjalkaisemmilla on mahdollisuus löytää hyvät kengät. Leveää lestiä kaipaavat myös monet, joilla on jalkavaivoja tai esim. erikoispohjalliset. Myös turvonneet tai arat jalat kaipaavat isompaa lestiä. Suomalaisten valmistajien jalkineissa on usein tilavampi lesti kuin eteläeurooppalaisten – kuten sanottua, olemme lähtökohtaisesti leveälestistä kansaa, jonka suomalaiset valmistajat ovat onneksi ymmärtäneet. Varsinkin kun tilaat kenkiä netistä, muista aina tarkistaa myös lestin koko. Lestien laajuuden ero on noin 4,3 mm. Leveä jalkaterä ei ole parhaimmillaan avokkaissa, jotka usein harmillisesti korostavat leveää jalkaa, joka pursuaa avokkaasta. Jos kärki on pitkä ja kapea, on ongelma vielä korostuneempi. Valitse siis erityisen tarkasti juuri avokkaissa sopiva lesti ja malli. Muista sovittaa kengät aina vasta iltapäivällä, koska jalka turpoaa päivän mittaan.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *