20.10.2017 | Lukuaika: 1 minuutti

Kauneinkin kenkä tarvitsee kantajalleen sopivan koon. Vaikka joku kenkä olisi jollekin toiselle se maailman paras, pidä huoli siitä, että sinun kenkäsi on juuri sinun jalkaasi oikean kokoinen. Jos olet aiemmin käyttänyt selkeästi liian pieniä ja ahtaita kenkiä, voi oikean kokoisten kenkien sovittaminen aiheuttaa tunteen liian isoista jalkineista. Se, että kykenet heiluttamaan niissä varpaitasi ei tee kengistä liian isoja. Kun valitset sopivan pituiset ja levyiset kengät, saatat huomata jalkateriesi ikään kuin kasvavan. Älä hätäile, se tarkoittaa vain sitä, että aiempien liian pienten kenkien kanssa jalkasi ovat olleet puristuksissa eivätkö ole päässeet luonnolliseen asentoonsa.

Puhutaan suutarista ja lestistä, mutta mikä se kengän lesti sitten oikein on? Kenkiä tehdessään suutari tosiaan venyttää kengän päällisen, johon kenkä ommellaan oikeaan kokoonsa. Tässä käytetään lestiä apuna, jonka suutari vetää kengän valmistuttua kengän sisältä pois. Lestin avulla siis saadaan jalkaan hyvin sopiva kenkä. Puhekielessä lestillä kuitenkin tarkoitetaan sitä, kuinka leveä tai kapea kenkä on.

 

[20-10-17-1]

 

Jalkaterien leveys vaihtelee huomattavan paljon. Samanpituisten jalkaterien päkiöiden ja kantapäiden leveydet voivat vaihdella useita senttimetrejä. Päivän mittaan jalka myös kasvaa, eli illalla pituus on lisääntynyt noin 3 mm ja leveys jopa noin 1 cm. Ajankohta kannattaa siis aina ottaa huomioon uusia kenkiä sovitellessa. Useat meistä käyttävät kannasta liian leveitä ja päkiästä kapeita kenkiä.

Älä kuitenkaan sekoita kengän leveyttä kengän laajuuteen, toki puhekielessä nämä usein ovat sama asia ja molempiin viitataan puhuessa leveästä lestistä. Jalkaterän laajuus on päkiän kohdalta mitattu jalan ympärysmitta. Koska tämä mitta vaihtelee paljon, tarvitaan yhtä pituuskokoa kohden useita laajuuksia. Nämä ilmoitetaan kirjaimilla. Tavallisesti kenkäkaupoissa löytyy helposti laajuudet F-G. Leveydestä antaa vähän osviittaa, että tätä leveämmän H-laajuuden kenkä sopii usein henkilöille, joilla on vaivaisenluu. I-K laajuuksia löytyy joistain erikoismyymälöistä, eli niitä eivät kaikki kenkäkaupat myy.

Jos leveyden sopivuus on pienestä kiinni, kannattaa konsultoida suutaria. He voivat venyttää usein kenkiä sopivammaksi.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

6 kommenttia
  1. Hei Marja!

   Valikoimastamme löytyy paljon erilaisia ihania kenkiä. Oletko sinä jo hankkinut kengät talveksi?

   Terveisin Senni

 1. Tilasin tässä alkusyksystä vaihtotilauksena Jenna-nilkkurit, vaan eipä tullut, ei edes syytä, miksi ei.
  ”pitkäaikainen asiakas”

  1. Hei Lilja-Irene,

   olemme yrittäneet tavoittaa sinua puhelimitse siinä onnistumatta. Olemalla yhteydessä asiakaspalveluumme puh. 09 4245 22200, voimme selvittää tilauksesi tilannetta.

   Terveisin Senni

 2. Ostin nuo kirjavat (must.sin.pun) nilkkurit ja ovat tosi mukavat jalassa ja nätit muutenkin.

  1. Hei Marja, ihanaa kuulla että olet löytänyt mukavat kengät kesäksi! Aina isoa plussaa kun on sekä mukavat, että kauniit kengät! Aurinkoista kesää sinulle.