01.03.2019 | Lukuaika: 1 minuutti

Ihanan pehmeä ja kaunis uusi villaneule – mutta miten saada se pysymään sellaisena? Villahan on kiitollinen materiaali siitä, että se on miellyttävän pehmeä, joustava ja lämmin koska se eristää hyvin lämpöä ja imee kosteutta. Materiaalina villa myös hylkii likaa ja puhdistuu sen vuoksi helposti. Oikein huollettuna villatuotteet siis säilyvät vuodesta – ja pesusta toiseen.

Miten sitten huollat villavaatteesi oikein? Jos pesulapussa ei ole mainittu konepesua, unohda se. Villa pitää tuulettamisesta ja se raikastuu ja siliää hyvin tuulettuessaan ulkoilmassa. Jos vaate kestää konepesun, pese se kuitenkin enintään 40 asteessa. Pese villavaate aina villalle tarkoitetulla nestemäisellä pesuaineella (ei siis normaalilla nestemäisellä pesuaineella) -ja tosiaan mielellään käsin. Muista liottaa pesuaine vielä tavallistakin huolellisemmin veteen. Suorita pesu hellästi puristellen; villavaate ei tarvitse liotusta, eikä kestä hankaamista, joten siinä mielessä pesu on suhteellisen nopea toimenpide.

Kuitenkin kevyt linkoaminen on usein villavaatteille sopiva, mutta unohda suosiolla rumpukuivaus. Voit myös rullata neuleen froteepyyhkeen sisälle, jolloin ylimääräinen vesi irtoaa. Varsinkin vaaleiden villavaatteiden kanssa käytä vaaleaa pyyhettä, ettei villa vaan imaise itseensä pyyhkeestä väriä. Kuivata neuleet kuitenkin aina vaakatasossa niin, että olet oikonut sen oikeaan mittaansa. Älä ikinä kuivata villavaatetta patterin päällä, saunassa tai auringossa. Nämä kaikki voivat kellastuttaa villan väriä sekä haurastuttavat villaa. Villakankaiset jakkupuvut sekä vaativammat suuremman villavaatteen pesut kannattaa suosiolla jättää pesulan hoiviin. Muista myös, että voit aina pestä vain mahdollisesti likaisen kohdan; ei aina koko vaatetta.

Puhtaan, kuivan neuleen voit muotoilla höyryttämällä tai höyryraudalla mittojen mukaiseksi. Höyrytä nurjalta puolelta käyttäen 2-pisteen lämpöä.

Säilytä villavaatteesi ilmavassa, kuivassa paikassa, jotta koit tai muut tuholaiset eivät pääse niihin käsiksi. Koit innostuvat varsinkin likaisista 100% villaa sisältävistä vaatteista, siksi niiden säännöllinen tuuletus on hyvä tapa. Pitkät neulevaatteet kannattaa aina säilyttää väljästi viikattuna, jotta ne välttävät pituusvenymän. Irtolian voit harjata esim. vaateharjalla, mutta tässä tapauksessa villan on oltava aina kuiva. Oikein hoidettuna villavaatteet kestävät pitkään.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *