19.06.2020 | Lukuaika: 1 minuutti

Hyvät lenkkikengät

Oletko huomannut, että tänä keväänä on tullut ulkoiltua tavallista enemmän? Suuri osa meistä vastaa tähän kyllä – ja vaikka vastaisitkin ei, on ne pienetkin ulkoilut mukava tehdä oikeanlaisilla kengillä. Hyvien urheilukenkien (puhun tässä nyt yleisesti urheilusta; juoksetpa sitten tai kävelet) tulee istua napakasti jalkaan, mutta tuntua kuitenkin mukavalta jalassa. Mieti siis, että kengässä on napakka kantaosa, joka ei hölsky vaan pysyy paikoillaan. Varpailla täytyy kuitenkin olla tilaa, eli käytännössä varmista, että pituussuunnassa lenkkarit ovat tarpeeksi isot. Varpaiden painuminen kärkeen tuntuu epämiellyttävältä – ja varsinkin jos olet yhtään pidemmällä lenkillä ja vieläpä juosten. Muuten kenkä saa kuitenkin istua napakasti jalassa. Valitsemalla oikeanlaiset lenkkarit teet ulkoilusta aina hauskempaa ja miellyttävämpää.

Neutraali vai tuettu?

Olet ehkä huomannut, että myymälöissä lenkkarit on jaoteltu seinälle usein pronaation mukaan. Tässä on kyse siis siitä, kuinka jalkateräsi kiertyy ulos tai sisäänpäin kun jalkasi liikkuu askeltaessa. Lyhyt oppi aiheesta on se, että ylipronaatio on sisäänpäin kääntyvä liike ja ulkosyrjälle astuva taas kärsii supinoivasta askeleesta. Usein puhutaan myös alipronaatiosta. Pronaatio on yksi huomioitava seikka urheilukenkiä valitessa, koska niillä saat hyvän tuen mahdolliselle askelvirheelle. Neutraali kenkä ei anna tukea ”kumpaankaan suuntaan”.
Toki lenkkareiden valintaan vaikuttavat myös vartalotyyppi ja esim. alusta, jolla juokset tai kävelet. Viime vuosina lenkkareista on tullut pääsääntöisesti koko ajan kevyempiä ja kevyempiä. Muista kuitenkin, mihin tarkoitukseen kenkä on valittu. Itse esim. olen sen verran painava juoksija, että valitsen mielelläni kengän, jossa on vähän painoa – näin ollen siinä on myös enemmän vaimennusta. Toki kevyillä lenkkareilla on mukava tehdä pikku kävelylenkki, mutta pääsääntöisesti pidän vaimennuksesta, joka usein tuo painoa mukanaan. Perusliikkujan lenkkareihin vaikuttaa tärkeimpänä kuitenkin se istuvuus – tärkeintä on, että kengät tuntuvat hyvältä juuri sinun jalassasi.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *