01.04.2019 | Lukuaika: 1 minuutti

Silkki on ollut yksi ihastelluimmista, ylellisimmistä ja hienostuneimmista vaatemateriaaleista oikeastaan keksimisestään asti. Tästä materiaalikeksinnöstä on pari erilaista tarinaa, mutta erään niistä mukaan Kiinan keisarin puoliso keksi käyttää silkkiä kutomiseen, kun hänen teekuppiinsa putosi valmis silkkiperhosen kotelo, joka alkoi purkautumaan kuumassa juomassa. Keisarinna eli n. 2400 eaa., mutta vanhin löydetty silkkikangas on kuitenkin jo n. 4700 vuotta vanhaa. Niin kuin tarinakin kertoo, silkki siis on silkkiperhosen koteloista kelattua kuitua ja siitä valmistettua kangasta.

Silkin suosio perustuu sen hyviin ominaisuuksiin: kuituna silkki on joustavaa, mutta lujaa. Silkki imee painostaan 30% kosteutta tuntumatta märältä, joten siksi se on tuttu materiaali myös joissain urheiluasuissa. Materiaali myös oikenee hyvin levossa – poikkeuksen tekevät hyvin hienot silkkikankaat. Silkillä on myös hyvä lämmöneristyskyky; se tuntuu iholla miellyttävältä, koska koostumukseltaan silkki muistuttaa ihoa. Silkki onkin viileä kuumalla ja lämmin kylmällä. Siinä on myös kaunis kiilto, joka osaltaan tekee materiaalista ylellisen. Silkki on myös helppo pitää puhtaana; se puhdistuu usein pelkällä tuulettamisella reagoimalla hapen kanssa. Hiki ja hajusteet ovat kuitenkin silkin ”vihollisia”. Jos silkkivaate kaipaa pesua, pese se hellävaraisesti 30 asteessa ja ehdottomasti ilman linkousta. Myöskään aurinkokuivatus tai lämpöpatterilla kuivatus eivät sovi silkille.

Tarkista silkkivaatteita ostaessasi aina, miltä tuote tuntuu kädessä. Eli jos se on läpikuultava ja ohut, on materiaali usein huonompilaatuista kuin paksu silkki. Varmista myös, että ompeleet on viimeistelty kauniisti. Koska silkki on arvokasta, tehdään siitä myös huonoja kopiota. Muista, että silkki on aina kevyt materiaali, joka hohtaa kauniisti – ei niinkään kiillä toisin kuin viskoosi.

Silkki onkin luonnonkuitujen kuninkaallinen. Sen arvokkaan ulkomuodon lisäksi se tuntuu ihanalta iholla. Materiaalina silkki on pitkäikäinen ja usein vain paranee vanhetessaan – tai ainakin ikääntyy kauniisti ja arvokkaasti.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia
    1. Hei,

      Pääkuvastomme lähtee jakeluun muutaman kerran vuodessa. Tämän kevään kevätkuvasto on jo lähetetty, mutta mikäli et ole sitä saanut, otathan yhtyttä asiakaspalveluumme yksityisviestillä niin voimme huolehtia että pääset ihastelemaan kuvastomme tuotteita. Oikein aurinkoisia keväisiä päiviä sinulle, ja tietenkin kaikille blogimme seuraajille 😀