17.12.2013 | Lukuaika: 2 minuuttia

 

Joulukukat voidaan jakaa kahteen pääryhmään, niin että hoito tulee helpommaksi ja iloa riittää pidempään  hankituista kasveista. Osan kasveista voi joulun jälkeen istuttaa puutarhaan, jotta ne kestävät vielä pidempään.

Huoneenlämmössä viihtyvät joulukukat

Huoneenlämmössä viihtyviä joulukukkia ovat tulilatva, amaryllis, ardisia, joulutähti, perhosorkidea, ja muut orkideat, timanttikukka sekä saint paulia.

Näille kasveille on huoneenlämpö aivan normaali lämpö ja ne kestävät vaikka kinkunpaiston ja  muun joulutyön takia lämpötila nousee huoneistossa. Talviaikaan kastellaan ilman lannoitteita, joten kastele runsaasti ja huoneenlämpöisellä vedellä.

Muista aina puhkoa ruukkujen ympärille kääritty tinapaperi tai kiiltopaperi sekä löysätä kukkien ympärille solmitut koristenauhat. Kukissa ei saisi olla kiinni mitään kiristävää ja runsaasti kasteltaessa tulee ylimääräisen veden päästä valumaan alusvadille esteettä.

Alusvati tulee tyhjentää, mikäli siinä on runsaasti vettä vielä pari tuntia kastelun jälkeen, jotta kukan juuristo ei mätänisi.

Joulutähti on autiomaakasvi, joten sitä ei saa suihkuttaa ja mullan pitää saada kuivahtaa kastelujen välillä. Useimmat joulutähdet kuolevat liikakasteluun, eivät vanhuuteen.

Myös amaryllistä tulee kastella säästeliäästi, kun nuput alkavat nousta. Vähemmällä vedellä kasteltaessa varret kasvavat pidemmiksi ja samasta sipulista saadaan useampia nuppuja.

Viileässä viihtyvä joulukukkaryhmä

Viileässä viihtyviä joulukukkia ovat kaikki sipulikukat esimerkiksi tulppaanit, hyasintit, kielot ja krookukset. Lisäksi viileästä pitävät jouluruusut ja ikivihreät pienet skimmiat sekä pienet havupuut, kuten valesypressit, pinjat ja muut pienet havupuut.

Joulukorien ja yhdistelmäistutusten mukana kasvaa usein kaikenlaista vihreää, kuten kodinonnea ja mähkää. Nämä voidaan pelastaa ja istuttaa erikseen ruukkuun, jos kasvit on paljasjuurisia jouluryhmissä.

Isot kapealehtiset  Cymbidi-orkideat viihtyvät viileässä öisin ja niitä tulee kastella varovasti. Orkidea tulisi pitää puolivarjossa kesäisin ulkona melko lämpimässä paikassa.

Jos haluat pidentää tähän ryhmään kuuluvien kukkien elinikää  kotona, vie ne lasitetulle parvekkeelle yöksi. Paras tietysti olisi, jos kukkia pidettäisiin parvekkeella koko joulun ajan ja nostaa joulupöytään vain ruokailun ajaksi.

Kaikki leikkokukat kestävät kauemmin, jos  saavat olla kylmässä öisin ja tulppaanit tykkäävät, kun katkot varsia hieman, käärit ne sanomalehtipaperiin ja laitat yöksi kylmään veteen parvekkeelle.

Viileässä pidetyt joulukukat voivat kestää jopa tammikuun loppuun tai ainakin loppiaiseen asti. Tätä varten pitäisi kuitenkin sekä parvekekukkien että huoneessa sisällä olevien kukkien saada tarpeeksi valoa päivisin.

Joulukukkien istuttaminen puutarhaan

Vähitellen kuivaneet sipulikukkien sipulit istutetaan oitis puutarhaan, kun routa vain sallii. Näin kukat pääsevät jatkamaan kukintaa tulevana keväänä.

Jouluruusun taimi säilytetään joulun jälkeen viileässä ja istutetaan puutarhaan heti, kun mahdollista. Jouluruusun voi myös lahjoittaa pois, jos itse asut kaupunkiasunnossa eikä sinulla ole mahdollisuutta istuttaa ruusua puutarhaan. Jouluruusun voi myös istuttaa kesämökin metsätontille, sillä se ei maistu peuroille eikä rusakoille.

Valesypressit, pinjat ja muut huonekasveina pidetyt havupuiden taimet voi helposti istuttaa keväällä puutarhaan.

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *