15.07.2019 | Lukuaika: 5 minuuttia

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 15 vuotta siitä, kun Klingel saapui Suomen markkinoille. Meillä on siis aihetta juhlaan, ja sen kunniaksi luomme nyt katsauksen kuluneiden vuosien Klingel-muotiin. Vuosiin mahtuu villejä yhdistelmiä, värien ilotulitusta ja upeita materiaaleja, joten edessä on jännittävä aikamatka lähimenneisyyteen. Ota mukava asento, rentoudu ja muistele menneitä trendejä!

Saammeko esitellä: trendejä vuosilta 2003–2008!

2003: Aloitamme vuodesta 2003, jolloin tuotteitamme ei vielä saanut Suomesta. Yksi sen vuoden trendikkäimmistä vaatteista olivat polvipituiset saappaat. Ja nyt, vuonna 2019, on taas aika etsiä nuo saappaat esiin vaatekaapin uumenista! Saappaat ovat toki ikiklassikot, varsinkin talvisin – olivatpa ne sitten urheilullisen rennot ja käytännöllisen lämpimät, tai elegantit ja korkeakorkoiset.

2004: Muistatko boleron, vuoden 2004 suuren muotihitin? Bolero muistuttaa neuletakkia tai jakkua, mutta sille on tyypillistä, että se päättyy vyötärön yläpuolelle. Bolero on siis erinomainen valinta, kun haluat korostaa vyötäröäsi ja luoda asuusi tiimalasimaisen siluetin. Bolero myös lämmittää mukavasti olkapäitä esimerkiksi hihattoman mekon päällä, mikä tekee siitä käyttökelpoisen vaatteen tänäkin päivänä!

2005: Sifonki – ilmava, läpikuultava materiaali hurmasi vuonna 2005. Eikä ihme, laskeutuuhan juhlava sifonki todella kauniisti! Sifonkihame tai -mekko liikehtii viehkeästi kantajansa liikkuessa, ja sifonkihihainen pusero päästää juuri sopivasti ihoa kuultamaan läpi. Näin 14 vuotta myöhemmin sifonki on yhä trendikäs valinta niin juhla- kuin arkipukeutumiseenkin!

2006: Tuona vuonna kiedoimme vyötäröllemme tai lantiollemme vyön lähes asuun kuin asuun. Vyötärölle napakasti sidottu vyö korosti vyötäröä, kun taas lantiolle väljästi kietaistuna se antoi asulle rennon ilmeen. Ja mitä leveämpi vyö oli, sitä parempi – vyölenkkejä ei juurikaan käytetty. Myös niittisomisteiset vyöt olivat suosittuja. Sille, joka haluaa pysyä ajan tasalla tämän päivän vyötrendeistä, vinkkaamme, että nyt kannattaa satsata metallinhohtoisiin väreihin.

2007: Vyötrendit vaihtuivat vuonna 2007 liivitrendeihin. Puvunliivi löysi paikkansa myös naisten vaatekaapeissa, ja liiviä käytettiin niin neuleiden, puseroiden kuin paitojenkin päällä. Myös rock-henkinen farkkuliivi oli hyvin suosittu vuonna 2007.

2008: Kesä 2008 oli sandaalikesä. Suosiossa olivat gladiaattorityyliset, korkealle nyöritettävät tai soljin kiinnitettävät sandaalit. Nyt, reilut 10 vuotta myöhemmin, näemme enää harvemmin korkealle nousevia nyörityksiä, vaikka kesän sandaaleissa nähdäänkin useampia, ja usein myös vielä ristikkäin kulkevia remmejä.

Katseenkääntäjä silloin ja nyt: mikä oli modernia vuosina 2009–2013?

2009: Villi, villimpi, leopardikuosi! Minkä Madonna teki salonkikelpoiseksi 80-luvulla, löi muotimaailmassa läpi vuonna 2009. Leopardikuosi on tullut jäädäkseen, ja se on tuttu näky suurkaupunkien viidakossa. Eläinkuosit ovat melko näyttäviä, mutta yhdistettynä yksivärisiin perusvaatteisiin ja hillittyihin asusteisiin ne toimivat tehokkaana katseenkääntäjänä ja ovat täysin arkikelpoisia. Leopardikuosi oli hyvin esillä myös monien huippusuunnittelijoiden, kuten Cavallin ja Versacen, kokoelmissa vuonna 2018, joka olikin oikea villikissojen vuosi.

2010: Vuodesta 2010 lähtien flip flopit ovat olleet yksi ostetuimmista jalkineista, ja käsi sydämellä, kuka ei omista sellaisia? Flip flopit kuuluvat rentoon tyyliin ja ovat superkäytännölliset rannalla. Kaupunkikierrokselle tai toimistoon puolestaan kannattaa valita tyylikkäämmät ja monikäyttöisemmät varvassandaalit. Niissä on sama muoto kuin flip flopeissa, ja kimaltelevien applikointien ansiosta kenkämalli sopii hyvin yhteen myös huolitellun tyylin kanssa.

2011: Hiiohoi merimiehet! Sinivalkoraidat ja punaiset asusteet ovat jo vuodesta 2011 lähtien levittäneet aitoa lomatunnelmaa. Merihenkinen tyyli on vuosien varrella herännyt henkiin monin eri tavoin niin mekoissa, jakuissa kuin paidoissakin. Tänä päivänä emme enää tyydy pelkkään raitakuosiin vaan piristämme tyyliä ankkurilla joko korun tai applikoinnin muodossa.

2012: Vuosi 2012 oli koettelemus kaikille sävy sävyyn -tyyliä rakastaville, sillä se oli colour-blockingin vuosi. Kirkkaita värejä yhdistettiin toisiinsa niin, että syntyi villejä värikontrasteja, ja trendin juju oli pukeutua näin päästä varpaisiin. Trendi teki paluun 2018, ja tällä kertaa se valloitti myös rantamuodin. Colour-blocking vaatii kantajaltaan hieman rohkeutta, mutta ainakin hyvä mieli on taattu.

2013: Provosoiva, seksikäs ja naisellinen ovat adjektiiveja, jotka yhdistämme vuoden 2013 muotiin, sillä tuolloin läpinäkyviä kankaita näkyi myös catwalkin ulkopuolella katumuodissa.  Se, mikä 2013 aiheutti kauhistelua ja uteliaita katseita, ilmeni vuoden 2018 mallistoissa hillitymmässä muodossa. Pitsistä ja verkkokankaasta tuli luonnollinen osa arkilookia.

Cooleja asusteita ja uusia malleja: trendit 2014–2018!

2014: Vuosi 2014 vapautti naisten kädet: pohjoismaihin rantautui nimittäin reppubuumi! Hienostuneet materiaalit ja tyylikkäät, yksinkertaiset leikkaukset tekivät siitä kertaheitolla toimisto- ja iltamenokelpoisen ja siten siistin vaihtoehdon salkulle tai käsilaukulle. Sopiva reppu on kätevä kumppani niin vaellusretkellä, ostosreissulla kuin toimistossakin.

2015: Tukevat, puupohjaiset ja niittisomisteiset hollannikkaat, jotka kolisivat niin, ettei niiden kantajaa voinut olla huomaamatta – tai paremmin sanoen kuulematta – olivat yksi vuoden 2015 suurimmista trendeistä ja toivat mukanaan tuulahduksen sympaattista hollantilaistunnelmaa. Kengät menivät (onneksi) pois muodista yhtä nopeasti kuin ne olivat tulleetkin, ja niitä näkee nykyään lähinnä puutarhamiljöössä. Kenkien hienostuneempi sisar, kiilakorkosandaletit, ovat sen sijaan säilyttäneet suosionsa, mikä lienee osittain juuri niiden mukavan koron ansiota.

2016: Vuosi 2016 toi housuja käyttäville naisille lisää liikkumavapautta ja tilaa. Pillifarkkujen valtakausi oli toistaiseksi ohi, ja tilalle tuli mukavuus. Vaatekaappimme valtasivat leveät housut, jotka yhdistettiin pitsitoppiin tai bleiseriin, ja ne ovat edelleenkin muodikkaita. Liehuvalahkeiset housut olivat vuoden 2018 housutrendi ihastuttaen kauniisti laskeutuvilla materiaaleillaan ja korkealla vyötäröllään. Tässä ovat housut, jotka taikovat joka naiselle upean vartalon!

2017: Värikkäät merkit aiheenaan neonvärinen hymiö, rauhanmerkki tai Rolling Stones -yhtyeen symbolina tunnettu kieli levittivät nostalgiaa vuonna 2017. Toisin kuin lapsuudessamme ne eivät palvelleet ainoastaan housujen paikkoina, vaan ne koristivat myös paitoja, takkeja ja laukkuja. Kuviot piristävät myös tämän päivän muotia, tosin useimmiten romanttisina kirjailuina.

2018: Vuosi 2018 olkoon nimeltään raitojen vuosi. Raitakuosi on klassikko, mutta nyt uutta oli toisaalta erilaisten raitojen yhdisteleminen keskenään ja toisaalta raitakuosin ja muiden kuosien villi sekoittelu. Samassa vaatekappaleessa saattoi olla sekä pysty- että vaakaraitoja tai sekä leveitä että kapeita raitoja, samoin esimerkiksi raita- ja kukkakuosia sulassa sovussa. Kaikki oli sallittua, kunhan muisti pari sääntöä: raidat kannattaa kohdistaa siten, että ne imartelevat vartaloa, ja asusteet on hyvä pitää simppeleinä.

Kuten näet, jotkut trendit pysyvät aina muodissa, toiset puolestaan lähtevät mutta palaavat takaisin ainakin hieman erilaisessa muodossa. Loppujen lopuksi trendit ovat aina makuasioita. Mikä on sinun suosikkitrendisi viimeisten 15 vuoden ajalta?

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia
  1. Vuoden 2013 ihanat pidit ja läpinäkyvät verkko materiaalit on mielestä ihania naisellisia.Käytän niitä edelleen.

    1. Hei Anneli! Mukava kuulla, että olet löytänyt oman makusi mukaisen trendin! Pitsi ja verkko toimivat todella materiaalina vuodesta toiseen.
      Aurinkoista kesän jatkoa!