04.11.2019 | Lukuaika: 1 minuutti

Ulkona rikotaan tällä hetkellä talven pakkasennätyksiä, mutta monen meistä on siitä huolimatta uskaltauduttava ulos. Talvipäivistä onkin ihana nauttia – kunhan on tarpeeksi, ja oikeanlaista vaatetta, päällä.

Kokeneet ulkoilijat puhuvat nollapisteestä. Nollapiste syntyy siis siitä, kun meidän kehomme lämpötila on 37 astetta, ja ulkolämpötila esim. -20 astetta. Jossain kohtaa kehon lämpötila ja ulkolämpötila kohtaavat, joten syntyy tuo nollapiste. Tässä kohti kosteus alkaa jäätymään. Jotta jäätymistä eikä kylmettymistä tapahtuisi, on nollapiste saatava siirtymään mahdollisimman lähelle kuorikerroksen ulkopintaa. Tämä onnistuu välikerrosten lukumäärää ja paksuutta vaihtelemalla. Mieti myös, miten ulkokerros tai kuoriasu tuulettuvat hyvin. Tähän on hankala antaa yhtä oikeaa ratkaisua, koska kyseessä on usein henkilökohtaisten kokeilujen tulos, millainen kerrostus on jokaiselle se sopiva. Kerrospukeutumisessa ei ole siis kyse niinkään lämmöstä, vaan kosteuden väistelystä. Alimpien vaatekerrosten tulee kuljettaa kosteus pois iholta, ja uloimpien taas pitää kosteus pois välikerroksista. Usein se paras lämmönlähde on vaatteiden rakenteisiin jäävä kuiva ilma.

Alimman vaatekerroksen tehtävä on siis pitää iho kuivana. Merinovilla onkin se, minkä nimeen moni pakkasella vannoo. Se sitoo kosteutta itseensä, mutta lämmittää kosteanakin. Villa ei myöskään haise, eikä tarvitse joka kerta pesua – tuuletus riittää. Keinokuituinen kerrasto riittää toki, jos et ole menossa pitkälle retkelle. Vaikka aiemmin mainitsinkin ilman lämmittävyydestä vaatekerrosten välillä, valitse alimmaksi kerrastoksi kooltaan tarpeeksi ”pieni” asu. Tähän väliin ei saa jäädä liikaa ilmaa, eli asun pitää istua täydellisesti.

Pakkasten tullessa ulkoillessa on hyvä valita mahdollisesti jopa monta lämmittävää välikerrosta. Tämä kerros siis oli se, joka työntää kosteuden ulospäin, mutta toimii myös eristeenä. Parhaat välikerroksen materiaalit ovat tavallisesti myös villaa. Fleece on myös lämmin valinta tähän väliin.

Uloimpaan kerrokseen sopiva vaate on kuorivaate, tai hengittävä asu. Kuorivaatteiden tehtävä on olla veden- ja kosteudenpitävä uloin kerros: käytä sitä vain, jos on märkä keli. Jos ulkona ollaan enemmänkin paikallaan, eikä reippailla, on untuvavaate hyvä uloin kerros.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *