30.08.2019 | Lukuaika: 2 minuuttia

Häät tulossa ja etiketti hukassa?

Viime aikoina minulle esitetyt asukysymykset ovat pääsääntöisesti koskeneet häiden etikettiä, joten lienee sopiva aika tehdä aiheesta kirjoitus, jossa kootaan näitä ohjeita yhteen. Etikettihän on keino varmistaa vieraiden viihtyminen häissä; pääsääntöisesti kyse on normaalista kunnioituksesta sekä käytöstavoista niin vieraiden kuin hääparinkin kannalta. Pukeutumisetiketti myös helpottaa juhlijaa, kun kaikki tietävät millaista pukeutumista juhlissa odotetaan. Tavallisesti häiden pukukoodi ilmoitetaan kutsussa. Myös kutsun tyylistä sekä tekstistä voi päätellä koodia, jos sitä ei ole tarkasti ilmoitettu. Suomessa tyypillisin pukukoodi häihin on tumma puku. Tumma pukuhan ei naisella tarkoita tummaa asua, vaan häihin voi pukeutua värikkäästikin; muista kuitenkin, että asun on oltava juhlava leninki. Myös housu- ja jakkupuku käyvät hyvin. Tärkeä osa juhlavuutta on asun materiaali. Mietipä esim. puuvillaa vs. kauniisti hohtavaa silkkiä.

Ennen sukkahousut ovat olleet pukeutumiskoodin mukaan häissä pakolliset, mutta tästä voi hyvin luopua. Katso kuitenkin, että paljastamasi jalkojen iho on hoidettu. Sukkahousut tuovat asuun huolitellun vaikutelman, mutta siinä vaiheessa kun kuninkaallisetkin ovat tästä luopuneet, voimme kai me muutkin halutessamme niin tehdä. Perinteinen etiketti myös ohjeistaa naisia pukeutumaan hillittyihin koruihin, mutta mielestäni korut saavat korostaa persoonaa. Voit myös rohkeasti valita kengät ja laukun eri väriä, pääasia että väriharmonia säilyy. Tärkein asia on muistaa, ettei vie huomiota morsiamelta. Hän on päivän kuningatar, ja pahin etikettivirhe on yrittää pukeutua näyttävämmin. Vaikka valkoinen väri on varattu morsiamelle – vaikkei hän pukeutuisi siihen – voit käyttää esim. valkoista boleroa tai huivia. Kunhan asu ei ole kokovalkoinen. Muista, että kirkossa olkapäät on oltava peitettynä, eli bolero tai vaikkapa pashminahuivi on hyvä lisä moneen asuun. Myöskään kokomusta asu ei ole onnistunut valinta häihin. Jos mekkosi on musta, raikasta kokonaisuutta väreillä. Näin asu ei näytä surupuvulta.

Hattu on erityisesti morsiusparin äidin ja isoäidin perinteinen valinta, sillä he ovat arvojärjestyksessä morsiusparista seuraavat. Hattua voi kuitenkin käyttää vaikkapa vain sulhasen äiti. Muista, että vaikka kukaan edellä mainituista ei laittaisi häihin hattua, saavat etiketin mukaan muut juhlavieraat sen toki tehdä.

Etiketti ohjeistaa valitsemaan sirot juhlakengät, mutta itse kehotan valitsemaan kengät joissa on hyvä juhlia. Siroa kenkää tärkeämpää on valita omalle vartalotyypille ja asukokonaisuuteen sopiva kenkä. Juhlakenkä voi olla myös koroton, esim. kaunis ballerina.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *