28.11.2013 | Lukuaika: 3 minuuttia

 

Kaikki raskaammat työt on helpompi tehdä talvella kuin kesällä, koska ilma on viileämpää etkä hikoile kuin kesällä. Raikas syyssää helpottaa työskentelyä eikä  vihreä kasvusto estä enää joidenkin toimenpiteiden suorittamista. Talviajan töihin kuuluu puutarhan kunnostus seuraavaa kasvukautta varten niin paljon kuin mahdollista, että kesällä jää aikaa kukkien ihailuun ja välttämättömiin kesätöihin.

Painumien ja kuoppien tasoitus ostomullalla talvikaudella

Jos puutarha tarvitsee lisämaata voi sekoitettua perusmultaa tilata vaikka koko autokuorman. Naapurien yhteistilauksena ei mullalle tule liikaa hintaa ja ison kasan voi jakaa tarpeen mukaan. Keittiömaa, kuopat nurmikentässä tai pensasaidanalus joka on painunut kuopalle voidaan täyttää uudella mullalla siistiksi ja ruohonleikkurilla hoidettaviksi.

Multaa kuluu suuremmille tonteille kuutiokaupalla, jos ne haluaa tehdä helpommin hoidettaviksi, eikä sellaisia määriä tule ostaa vain säkkikaupalla. Valitse mullantyhjennyspaikka valmiiksi ennen kuorman saapumista, jotta sen voi tyhjentää kivuttomasti paikkaansa. Valitse paikka niin, että maata voi helposti kuskata kottikärryillä vähitellen tarvittaviin paikkoihin. Kuutiohintaa vaihtelee yrityksittäin ja yritykset sekoittavat käyttömultaa tontinomistajien tarkoitukseen jopa erikoissekoituksilla. Esimerkiksi enemmän savea tai soraa sekoitukseen oman tontin perusmaan mukaan.

Mullan kalkitsemisesta on myös syytä puhua tilattaessa toimittajan kanssa eli onko se tehtävä itse jälkikäteen levityksen jälkeen tontilla vai hoitaako multafirma kalkituksen.

Isojen puiden poisto tai ylikorkeiden pensasaitojen madaltaminen

Koko marraskuun ajan ja ennen joulua voi tehdä kaikki puunleikkaukset puiden ollessa lepotilassa. Kuusiaidat, tuija-aidat, orapihlajat ja siperianhernepensasaidat siistitään sopivaan korkeuteen. Havupuilla noudatetaan tietysti vain viimeisen vuosikasvun osittaista poistamista, mutta lehtiaidoille voidaan tehdä radikaalimpikin alasleikkaus.

Jos havupuuaita on saanut kasvaa ilman typistämistä muutaman vuoden, on latvoista poistettava metri tai puolitoista niin saadaan aita näyttäväksi eikä oksisto varjosta tonttia liikaa. Monet pensas-aidat ovat aivan liian korkeita Suomessa ja estävät valon ja lämmön säteilyä puutarhaan. Aita on hyvä tuulensuojana ja lämmönkerääjänä kasvukaudella kylminä kesän sadepäivinä, mutta keväisin ja syksyisin ne eivät saisi pimittää matalalla olevaa auringonsäteilyä liikaa.

Puiden harventaminen ja kaataminen

Myös liian suuriksi kasvaneet koivut, vaahterat ja havupuut tulee kaataa pois kesän lämpösäteilyä pimittämästä. Tämä on tehtävä talviaikaan, niin ei tehdä vahinkoa muille istutuksille. Pintajuuriset lajit kuten metsävaahtera, koivu ja jalava, pilaavat varjollaan ja juuristollaan monen koristepuutarhan herkemmät pensaat ja perennat. Kaikki puiden kaadot on helpompi tehdä talvella lumen varjellessa nurmikkoa ja pinnan ollessa hieman roudassa. Kaatoja tekevät monet yrittäjät, mutta aina on syytä kysyä kaatajan edellisistä töistä ja ammattitaidosta, ettei tule yllätyksiä.

Isojen puiden oksat, joita on kiinni talonkatoissa tai seinissä, on syytä aina sahata pois, ettei neulasia ja lehtiä kerry vesiränneihin tarpeettomasti. Tuuli ja myrsky keräävät muutenkin lehtiä ja oksanpaloja puista omakotitalon vesiränneihin, jotka on puhdistettava vuosittain lehtien varisemisen jälkeen. Nyt on myös aika suorittaa harvennusleikkaukset kookkaille koristepensaille, kun lehdistö ei ole estämässä  näkyvyyttä.

Isohkon puun tai pensaan siirtäminen

Isojen pensaiden, kookkaiden muotohavupuiden sekä vanhojen perennojen siirto toiselle kasvupaikalle omalla tontilla voidaan tehdä niin kauan kuin maa on sula. Vain pari senttiä jäätynyt maanpinta ei estä kasvien siirtoa, ne kärsivät siirrosta vähiten talviaikana ollessaan lepotilassa.

Vanhoja pioninjuurakoita sekä parimetrisiä tuijia, jotka kasvavat ehkä liian suuriksi nykyisellä paikalla, voi siirtää ihan lapiopelillä. Isompien siirtoon tarvitaan pieni kaivuri ja ammattimies, että taimi ei menehdy siirtoa seuraavana kesänä. Istutuskorkeus on aina oltava sama, kuin edellisessä kasvupaikassa ja tukiseiväs tarvitaan, ettei tuuli kaada juurtumatonta koristepuuta.

Lehtien lahottaminen omalla pihalla

Lehtikasat levitetään viimeistään nyt marraskuun lopulla ympäri nurmikkoa ja pensaiden alustoihin lahoamaan pitkän talven aikana. Jos lehdet on ajettu nurmenleikkurilla silpuksi pian varisemisen jälkeen, ovat ne nyt jo melkein itsestään lahonneet pois.

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *