15.03.2019 | Lukuaika: 2 minuuttia

Muoti ja tyyli ovat täysin eri asioita. Siinä onkin oikeastaan tämän kirjoituksen koko pointti, mutta jos vielä kuitenkin hiukan avataan tätä enemmän. Tyyli on siis se, joka jokaisella meillä syntyy sisältäpäin: oma persoonallisuutemme vaikuttaa tapaamme pukea vaatteet, mitä valitsemme päällemme. Tämä on siis se, jota kutsutaan tyyliksi. Meillä jokaisella sellainen on, eikä sillä tosiaan ole muodin kanssa välttämättä mitään tekemistä – kyseessä kun ovat kaksi täysin eri asiaa.

Tyyli voi vaihtua monta kertaan elämän aikana, tai jopa viikon aikana. Tyylillä voit ilmaista asenteitasi ja ajatuksiasi. ”Vaatteet on mun aatteet” lauloi Maukka Perusjätkä ja näinhän se on. Mielialat, sosiaaliset tilanteet esim. työpaikka tai juhlat vaikuttavat kuitenkin suurimman osan meistä tyyliin edes hetkellisesti. Vaikka nuorena meistä usea onkin koittanut erilaisia tyylejä, tyyli usein selkeytyy iän myötä ja monesti jopa tasoittuu: kun opit tuntemaan itsesi nuoruuden melskeiden jälkeen, tasapainoinen pukeutumistyyli tulee usein siinä mukana. Ja ei, tasapainoinen ei ole yhtä kuin tylsä. Aikuisena oma tyyli on tavallisesti se itselle sopiva; omat värit, materiaalit ja leikkaukset ovat löytyneet. Tyyliä ei tarvitse lainailla enää niin kovasti muilta, ja ehkä kun mustavalkoinen elämän näkemys on saanut harmaita sävyjä sekaansa, niin ei myöskään ole tarvetta korostaa esim. musiikkimakuaan ja kaikkia mielipiteitään niin vahvasti pukeutumisessa, kuin nuoruuden melskeissä.

Tyyliä ei voi ostaa, eikä se ole siis mitenkään kiinni lompakon paksuudesta. Tyyliään voi kuitenkin kehittää ja opetella: vaatii taitoa pysyä omassa tyylissä, joten johdonmukaisuus ja pitkäjänteisyys ovat tässä valttia. Näin tyylistä tulee itsesi näköinen, eikä niin rönsyilevä. Toki pukeutumistyyli voi yhä vaihdella tilanteiden mukaan; harva meistä pukeutuu samoihin vaatteisiin juhlissa, töissä ja kotona. Eikä ole tarvekaan: tyyli kun ei myöskään tarkoita vain sitä samaa vaatepartta joka tilanteeseen. Erilaisia pukeutumistyylejä on paljon, niin kuin on meitä ihmisiäkin, mutta jakamalla tyylejä eri ”lokeroihin”, voi myös omaa tyyliään selkeyttää, jos se on vielä haussa. Käyn ensi kirjoituksessa näitä tarkemmin läpi.

”Muoti muuttuu, tyyli pysyy” sanoi Coco Chanel – ja taas hän oli oikeassa.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *