12.10.2013 | Lukuaika: 2 minuuttia

Valmisverhojen sopivaan kokoon vaikuttavat monet tekijät, kuten huoneen korkeus ja leveys, verhojen käyttötarkoitus sekä verhon kiinnitystapa. Mikäli kaipaat verhoista sisustuselementtiä ennemmin kuin näkösuojaa, voit valita esimerkiksi lyhyemmän kappaverhon. Tässä kirjoituksessa keskityn ikkunan kokonaan peittävän valmisverhon mittaukseen ja niiden erilaisiin kiinnitystapoihin. Löydät inspiraatiota verhojen valintaan KLiNGELin valikoimista.

Mittaa pituus siitä kohdasta, mihin haluat verhon ripustaa (verhotangosta tai kiskosta) siihen kohtaan, mihin haluat verhon alareunan loppuvan. Mittaa aina tukevalla mitalla, älä mittanauhalla, varmistaaksesi oikeat mitat. Verhon pituuteen vaikuttavat esimerkiksi ikkunan alla olevat lämpöpatterit, sillä lämpöpattereita ei saa peittää.

Voit mitata joko ikkunalautaan asti tai ihan lattiaan saakka ja jopa hieman pidemmän mitan, mikäli haluat verhojen laskostuvan lattialle. Näin pitkät verhot vaikeuttavat kuitenkin siivoamista, joten suosittelen ennemmin lattiaa hipovia tai lyhyempiä verhoja.

Jotta verhosi rypyttyisivät ja laskeutuisivat kauniisti, mittaa tarvitsemasi leveys ja tilaa se 2,5-3 kertaisena tai tuotekuvauksen suosituksen mukaisesti. Jos verhosta on ilmoitettu rypytetty leveys, tilaa vain tarvitsemasi leveys. Tarvitsemasi leveys riippuu ikkunan leveyden lisäksi verhon kiinnitystavasta sekä verhotyypistä. Sisustuselementiksi tarkoitetut sivuverhot voivat olla kapeammat, kuin ikkunan peittämiseksi tarkoitetut verhot. Mittaa kohta, mihin aiot kiinnittää mahdollisen verhotangon tai -kiskon ja mittaa verhon leveys kiinnityksen päästä päähän.

Valmisverhot voidaan kiinnittää eri tavoin

Erilaiset kiinnitystavat vaikuttavat verhon laskostumiseen eri tavalla, mutta verhon leveys mitataan kaikkiin samalla tavalla. Pituus mitataan aina kiinnityskohdasta alareunaan.

 

Rypytysnauha 

Verhot rypytetään vetämällä rypytysnauhan naruista. Nauhan pieniin lenkkeihin pujotetaan rypytysnauhakoukut, jotka kiinnitetään kiskon liukuihin tai esim. renkaiden silmukoihin.


Rypytysnauha

Laskosnauha

Laskostaa verhon säännönmukaisiin laskoksiin. Nauhaan kiinnitetään sormikoukut, joiden avulla laskosten määrää ja kokoa voidaan  säätää.


Laskosnauha

 Lenkkikiinnitys

 Lenkkikiinnityksessä verhon pituus mitataan verhotangon yläreunasta, sillä lenkit pidentävät verhoa. Klingelin kuvastoissa    lenkkikiinnitteisten verhojen pituus ilmoitetaan aina lenkit mukaanluettuina.


Lenkkikiinnitys

Tarranauha
Tarranauha kiinnitetään ikkunankarmiin liimaamalla, vastakappale on ommeltu kiinni verhoon. Rullaverhoon vastakappale on kiinnitetty liimaamalla.

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *