20.10.2013 | Lukuaika: 2 minuuttia

 

Vaikka elo-syyskuussa on vielä lämmintä ja talvi ei ole mielessä, tulisi puutarhassa kuitenkin aloittaa jo talvivalmistelut. Jos sinulla on tapana syyslannoittaa, tulee se tehdä silloin, kun vihreitä lehtiä on vielä jäljellä. Syksyn väreihin sonnustautuneet puskat eivät enää hyödy myöhäisestä lannoituksesta.  Mikäli käytät kompostia puumaisten puutarhakasvien lannoitukseen, voit hyvin levittää kompostin vaikka vasta lokakuussa tai talvellakin. Tavallinen, hyvinhoidetusta puutarhasta kerätty komposti on yleensä niin ravinneköyhää, että sillä ei juurikaan ole lannoittavaa vaikutusta puutarhakasveihin, mutta sen madot ja mikroeliöt auttavat pehmentämään  kovaa pohjamaata.  Sen sijaan keinolannoite suurissa määrissä juurten alueella voi estää herkempiä puita, kuten magnolioita, pääsemästä talvilepoon ajoissa, joten aikainen syyslannoitus on tarpeen.

Puhdista puutarha huolellisesti

Elokuu on puutarhan puhdistusaikaa. Leikkaa vanhat mansikan lehdet, haravoi ja siivoa kunnolla mansikoiden ympäristö. Näin poistat mahdollisia kasvitauteja. Uusia lehtiä ehtii kasvaa vielä elo-syyskuussa ja samalla parannat mansikoiden talvensietokykyä. Jos taimi irtoaa puhdistuksen yhteydessä, on se jo liian vanha ja sairas jatkaakseen kasvua. Poista tällöin kaikki mansikat ja istuta uudet heti tai aikaisin keväällä, kun maaperä sulaa. Puhdista puutarhasta myös kaikki pudonneet ja leikatut oksat, kuivuneet puutarhakasvit, pudonneet omenat ja muut hedelmät omaan kompostiin tai puutarhajäteastiaan. Kasvitautien riskit vähenevät puutarhassasi, mikäli pidät marjapensaiden ja perennojen, kuten raparperien, mintun, lipstikan, ruohosipulin sekä kaikkien maustekasvien ympäristöt puhtaana.

Puutarhan puhdistustoimet tulisi suorittaa kuivalla ja aurinkoisella säällä. Kuivalla säällä kasveissa olevat sieni-itiöt eivät pääse leviämään puutarhassa, kun siirrät puutarhajätettä kompostiin.
Mikäli kesä on ollut vähäsateinen tulee arvokkaimmat puutarhakasvit kastella syksyllä  huolellisesti talvivalmisteluiden aikana. Magnoliat ovat erityisen herkkiä kuivuudelle! Kesäkuuman kuivattaessa maata liikaa, puun lehdet ruskistuvat ja kasvu pysähtyy, joten huolehdi kastelusta myös kesällä. Vanhemmat kasvit kestävät kuivuutta paremmin ja lievä vedenpuute kesällä voi olla jopa hyväksi seuraavan vuoden kukkasilmuille, jotka tulevat näkyviin jo heinäkuussa.  Mikäli käytät kasteluun vesijohtovettä, suosittelen kastelemaan ilta- tai yöaikaan. Vesijohtoveden kalkkipitoisuus on hyvä tarkistaa ennen veden käyttämistä, sillä kalkkipitoinen vesi voi nostaa maaperän ph-arvoa, mikä vaikeuttaa kasvien vedenottokykyä ja estää kasvun pitkäksi aikaa.

Kerää juurekset talteen

Juurekset ovat valmiita sadonkorjuuseen syyskuun aikana. Leikkaa naatit aina samana päivänä. Kun nostat juurekset  maasta käytä aina terävää työkaluja naattien katkomiseen, älä revi niitä käsin. Juuresten tulee antaa kuivahtaa varjossa kunnolla ennen kellariin viemistä. Muutoin nostamisesta tulleet vauriot saavat juurekset mätänemään kellarin viileässä ja kosteassa ilmassa. Puhdista säilytyslaatikot aina huolellisesti ennen seuraavan sadon säilöön siirtämistä. Jos kellarin ilma on liian kuivaa, voit levittää  laatikon pohjalle muovikelmua ja sekoittaa kosteaa turvetta juuresten sekaan, jotta ne säilyvät pidempään. Kostuta turvetta vedellä tarpeen mukaan talven aikana. Kerrostalojen koneellisesti jäähdytettyjen kellaritilojen lämpötila on usein jopa. 10°C eli liian lämmin juureksille, joiden ihanteellinen säilytyslämpötila on +2-5 astetta.

 

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *