19.04.2014 | Lukuaika: 2 minuuttia

 

Onko hallussasi vartalotyyppien pukeutumisopit, muttet ehkä tiedä mitä vartalotyyppiä itse edustat? Huomaan, että itsekin kirjoituksissani usein annan ohjeita tietylle tyypille olettaen, että kaikki tietävät oman vartalonsa mallin. Eli palataanpa alkuun ja käydään läpi millainen mikäkin viidestä perusvartalotyypistä on.

Vartalotyypit päärynästä omenaan

A-mallista vartaloa sanotaan myös päärynävartaloksi. Tällä vartalotyypillä lantio on hartiaseutua selvästi leveämpi. Päärynävartalo on todella tyypillinen Suomessa, ja tätä mallia meillä onkin selvästi eniten. Päärynävartaloisella vyötärö on selvästi esillä, mutta hartiaseutu jää kapeammaksi. Usein rinnat ovat pienehköt. Kehon painopiste on siis selkeästi vartalon alaosassa. Reidet ovat päärynävartaloisella usein voimakkaat, ja lantio ja vyötärö muodostavat kauniin kaaren.

H-vartaloisella on suora, usein jopa poikamainen vartalo. Tämä vartalomalli onkin usein se catwalkeilla nähty tyyppi. Tällä vertauksella en kuitenkaan tarkoita laihuutta, vaan nimenomaan vartalon poikamaisuutta, eli muotojen vähyyttä. H-mallisella vyötärö ei erotu selkeästi, ja koko vartalo on aikalailla samassa linjassa H-kirjaimen muotoisesti. Ylä- ja alavartalo ovat saman kokoiset.

X-mallinen, eli tiimalasivartalo on se ideaali vartalotyyppi, johon vartaloa imartelevalla pukeutumisella tavallisesti pyritään. Hartiat ja lantionalue ovat pystyakselilla katsottuna samalla tasolla, mutta vyötärö on selvästi kapeampi. Tämän vartalotyypin erottaa helposti ihan peilistä katsomalla. Rinnat ovat usein keskikokoiset tai jopa kookkaat, ja reidet ovat pyöreät. Kannattaa pitää mielessä, että tämä toivottu vartalomalli on selvästi H-vartaloa muodokkaampi – muodokkuuden kannattaakin siis ehdottomasti mennä laihuuden edelle toivelistalla.

Y-mallia kutsutaan usein myös uimarivartaloksi leveiden hartioiden vuoksi, ja tämä malli onkin miehillä se usein kateutta herättävä vartalotyyppi. Vartalo on tosiaan hiukan miehekäs, jossa hartianseutu on lantiota selvästi leveämpi muodostaen vartalosta selkeän V-kirjaimen. Vyötärö ei tällä vartalotyypillä useinkaan erotu. Jalat ovat usein pitkät ja hoikat, sekä takamus litteä.

O-vartaloinen, eli omenavartaloinen on selvästi pyöreämpi malli. Usein O-vartaloinen on ollut ennen A, mutta vartalon keskiosan pyöristyminen on tehnyt siitä O-mallisen. Tämä vartalotyyppi on usein jaloistaan, nilkoistaan, ranteistaan ja käsistään hyvinkin hoikka sekä pienipakarainen. Rinnat voivat toisaalta olla suuret. Pyöreys näkyy nimenomaan vyötäröllä ja yläselässä. Vyötärö ei O-mallisella erotu.

 

Vartalotyyppien sekoitus?

O ja A, ja ehkä vähän H. Pyöreä vartalo, leveät jalat, ei muotoja. On varmasti monia, jotka eivät löydä tästä tyypityksestä itseään, eivätkä kuulu selkeästi mihinkään yhteen luokkaan. Erilaisia ”oppeja” seuraamalla vartalotyyppejä voi ollakin vaikkapa 12, mutta nämä viisi ovat perustyyppejä, joiden yhdistelmä suurin osa meistä on. Useat meistä kuuluvat siis vartalotyyppiin, joka yhdistää eri vartalomallien monet puolet. Korosta siis niiden mallien parhaita puolia ja häivytä katse niistä vähemmän imartelevista.

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *