20.09.2019 | Lukuaika: 2 minuuttia

Pikkuhiljaa kesän ihanan keveistä vaatteista siirtyvät ajatukset taas neuleisiin. Moni valitsee neuleensa ihan vain sen ulkomuodon mukaan, mutta mitäs jos pohdittaisiinkin hetki puhtaasti valintoja materiaalien kannalta. Valitsemalla itsellesi sopivan ja kestävän neulemateriaalin teet myös ekologisen teon. Vaate kestää kauemmin, eikä uutta neuletta tarvitse olla heti ostamassa.

Yksi kuluman merkki ovat nypyt neuleessa; sitä voi vielä käyttää, koska kyseessähän ei ole reikä – mutta ei se oikein enää siistiksi työasuksi kelpaa. Materiaali nyppyyntyy, kun siitä irtoaa kuituja. Kuidut jäävät kiinni kankaaseen, niitä takertuu lisää ja kohta siinä on se häiritsevä nyppy. Akryyli sähköistyy helposti, joten se kerää nyppyä vielä ”isommaksi”. Juuri materiaalivalinnoilla voidaan tämäkin ehkäistä; luonnonmateriaalit nyppyyntyvät keinokuitua vähemmän. Villa on siis akryylia parempi valinta. Akryyli on kuitenkin niin villan kaltainen materiaali, mutta edullisempi, että sitä usein neuleissa käytetään. Akryyli on vahva kuitu, joten nypyt pysyvät tiukasti kiinni. Myös se, miten neule on neulottu vaikuttaa aina nyppyyntymiseen. Mitä pidemmät villan kuidut ovat, sitä vähemmän se nyppyyntyy – tämä näkyy usein myös hinnassa. Myös löyhä neulos nyppyyntyy aina helpommin kuin tiukka, sileä. Edullisessa ja ihanan pehmeässä neuleessa on siis aina nyppyyntymisriski.

Kun kaikki villan lyhyet kuidut ovat irronneet, nyppyyntyminen kuitenkin tavallisesti loppuu luonnollisesti. Nypyt voi poistaa nypynpoistajalla tai kasmirkammalla. Ole varovainen sähköisen nypynpoistajan kanssa, ettei se vaan tee reikää vaatteeseen.

Tekokuitua edullisempi, mutta ei niin nyppyyntyvä valinta ovat villalaaduista mohair tai alpakka. Toki myöskään hyvin karhea villa ei nyppyynny – mutta ei myöskään tunnu mukavalta iholla. Mieti myös, johtuuko nyppyyntyminen esim. laukun hankauksesta. Tähän voit itse vaikuttaa, vaikka materiaali olisikin helposti nyppyyntyvää.

Tekokuidut eivät kuitenkaan itsestään selvästi ole huono asia. Polyamidit esim. parantavat neuleen kulutuksen kestoa, joten se on hyvä valinta neuleen sekaan. Neuleissa sitä kuitenkin kannatta olla alle 20 prosenttia. Älä kuitenkaan sekoita polyesteria ja polyamidia keskenään: polyesteria lisätään usein villaan vain sen edullisuuden lisäksi. Muista tässäkin 20 % sääntö; ei sekään neuletta pilaa, vaikkei siitä olekaan mitään mainittavaa etua. Hinta kertoo usein paljon materiaalista. Muista kuitenkin, että myös merkki maksaa. Voit hyvin löytää laadukkaan neuleen, joka ei ole kallis, sillä vain tiettyyn hintaan asti kyse on materiaaleista ja valmistusprosessista.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *