16.07.2018 | Lukuaika: 3 minuuttia

Ikuisuudelta tuntuvan talven jälkeen kesän ja lämmön toivottaa sydämellisesti tervetulleeksi. Kun auringon näyttäytymistä on tuskastuneena odottanut kuukausikaupalla, tuovat kesän valo ja lämpö ansaitun tauon pimeään. Jos vielä käy niin, että kesä on tavanomaista lämpimämpi, on olo kun lottovoittajalla. Silloin kun helleraja on ylitetty useampaan otteeseen ja järvien vedet ovat kuin linnunmaitoa, on kesäihminen onnensa kukkuloilla. Aina siihen saakka kunnes koittaa yö…

Mitä tehdä, kun löydät itsesi pyöriskelemästä yön valoisina tunteina hiestä märkänä, eikä unta näy eikä kuulu? Lomasta huolimatta heräät aamulla muutaman aamuyön tunnin nukuttuasi ja tunnet olosi tunkkaiseksi ja lopen uupuneeksi. Alla muutama vinkki hellekauden hikisiin öihin, ole hyvä!

Viilennä makuuhuone läpivedon avulla

Läpiveto on usein ainoa keino saada ilma vaihtumaan sisätiloissa ja luoda edes jonkinlainen viilennysefekti. Tämäkin kikka toimii kuumalla säällä ainoastaan yöaikaan, päiväaikaan vaikutus on helposti päinvastainen. Läpivedon saat aikaan avaamalla kaksi makuuhuoneen vastakkaisilla puolilla olevaa ikkunaa tai avaamalla ihan vain yhden ikkunan ja jättämällä oven auki.

Voit myös asettaa ikkunan välittömään läheisyyteen tuulettimen, joka saa ilman kiertämään tehokkaammin ja luo vilpoisan tuulenvireen huoneeseen. Ikkunan tai tuulettimen eteen asetettu, kylmällä vedellä kasteltu lakana viilentää sisään tulevaa tai tuulettimen aikaansaamaa ilmavirtausta.

Juo riittävästi vettä päivän aikana

Elimistö tarvitsee vettä aineenvaihduntaan sekä lämmönsäätelyyn: hikoileminen poistaa ylimääräisen lämmön kehosta ja estää elimistön ylikuumentumisen. Hikoillessa kropasta poistuu lämmön lisäksi myös runsaasti nestettä, joka täytyy korvata juomalla.  Senpä takia etenkin helteillä on erittäin tärkeää muistaa juoda riittävästi vettä!

Vettä juomalla pidät siis kehon lämmönsäätelyn tasapainossa ja kropan viileänä. Kun painotat veden nauttimisen päiväaikaan, riittää illalla yksi pieni lasillinen. Näin vältät ylimääräiset yöjuoksut vessaan.

Jäähdyttäviä apuvälineitä petiin

Kuumavesipullon käyttö ei ole kovin tavallista meillä pohjoismaissa, toisin kuin esimerkiksi keskieurooppalaisissa kodeissa, joissa sisälämpötila talvikauden aikana voi vaihdella ja kylmyys voi hiipiä peiton alle. Jos nyt kuitenkin olet kuumavesipullon onnellinen omistaja, vinkkimme on seuraava: laita kylmällä vedellä täytetty kuumavesipullo päivällä pakastimeen (Huom. varmista tuoteselosteesta, että pullosi kestää pakastamista!) ja ota viilennyt pullo yöksi mukaan sänkyyn jalkoja tai ranteita kylmentämään. Kuumavesipullon tavoin toimii myös perinteinen kauratyyny!

Muita unta houkuttelevia viilennyskeinoja ovat ranteiden valeleminen kylmällä vedellä sekä niskan ja otsan taputtelu kylmällä, kostealla pyyhkeellä. Myös kylmä jalkakylpy juuri ennen nukkumaan menoa auttaa paitsi luomaan raikkauden tunteen, myös virkistämään verenkiertoa alaraajoissa. Vältä kuitenkin kylmää kokovartalosuihkua helteellä – se saa kropassa aikaan lämmitysefektin ja vaikutus on näin päinvastainen. Ota mieluummin suihku kädenlämpöisessä vedessä.

Panosta ilmavan kevyisiin vuodevaatteisiin

Oikeanlaiset vuodevaatteet ovat miellyttävän nukkumisen A ja O hellesäällä. Pakkaa paksu ja lämmin talvitäkki odottamaan kylmeneviä öitä ja panosta kevyeen kesäpeittoon. Intiaanihelteillä riittää yleensä puuvillainen pussilakana. Myös tyynyissä löytyy oiva vaihtoehto helteille:  spelttijyvillä täytetyn tyynyn voi viilentää pakastimessa, jolloin se säilyy vilpoisan raikkaana pitkälle yöhön. Tyyny vastaa muuten perinteistä tyynyä kooltaan ja ulkoasultaan, vain täyte on spelttiä.

Vilpoisat yöasut auttavat uneen

Kesäaikaan tuntuu loogiselta heittää paksut pyjamat lipaston laatikkoon pakkasöitä odottamaan. Joku viihtyy lakanoiden välissä Eevan asussaa, mutta monen mielestä kevyt yöasu estää lakanoiden epämiellyttävän liimautumisen ihoon. Kevyesti istuva ja hengittävä yöpuku tai pyjama ovat kuumien öiden paras asuvalinta materiaaleinaan ohut puuvillakangas, silkki tai vilpoisa satiini.

Jos viileys ei tule luoksesi – mene itse sinne missä on viileää

Kaksikerroksisissa taloissa asuvat varmasti tietävät, että kuumuus nousee aina ensimmäiseksi yläkertaan. Jos sinulla on mahdollisuus valita, niin vaihda petipaikkasi alakertaan, jossa on kenties hitusen viileämpää. Tai mikset palaisi nuoruuden festarikesien tunnelmaan ja virittäisi vuoteen teltan viileyteen.

Toivottavasti sait apua vinkeistämme ja voit nauttia lämpimistä kesäpäivistä hyvin nukkuneena. Mutta jos unettomuus syystä tai toisesta vaivaa, nipistä aikaa pienille päivänokosille aurinkotuolissa ja ota muutenkin rennosti. Kesähän on kuitenkin vain kerran vuodessa!

 

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *