13.08.2018 | Lukuaika: 2 minuuttia

Lukeeko kutsukortissasi saketti, iltapuku tai tumma puku? Mitä siis päälle? Etiketin mukaan pariskunnan tulee pukeutua samankaltaisesti, ja miehen puku määrittelee aina naisen pukeutumisen. Kutsukorteissahan aina lukeekin nimenomaan miehen asun määritelmä – jopa silloin kun tilaisuus on vain naisille. Miehille pukukoodi ilmoittaa, että kyseessä on nyt nimenomaan tumma puku jota ei voi korvata saketilla, smokilla eikä frakilla.

Tumma puku on usein asukoodina klo 18 jälkeen alkaville juhlille; kellonaika kertookin aina tilaisuuden luonteen. Naisten asuissa tumma puku ei kuitenkaan tarkoita välttämättä tummaa pukua, vaan siinä voi olla myös väriä. Myöhemmin alkavissa juhlissa tumma puku -koodi on voitu korvata iltapuvulla. Kyseessä on tällöin vastaava asu kuin tumman puvun koodissa: miehelle tuma puku ja naiselle iltapuku.

[partyclothes]

Iltapuku on juhlavasta materiaalista valmistettu yksi- tai kaksiosainen iltapuku. Asussa saa tosiaan olla väriä, mutta sen on oltava asiallinen kaikin puolin. Pikkumusta on klassikko tumman puvun pukukoodin ollessa kyseessä. Asu voi olla myös housupuku, tai vaikkapa juhlava haalari. Iltapuku on enimmillään jalkapöydän päälle ulottuva, mutta voi olla myös nilkkamittainen, pohjepituinen tai jopa vieläkin lyhyempi. Muista kuitenkin tyylikkyys ja asiallisuus, sekä tietysti tilaisuuden tunnelma ja teema.

Iltapuvun kanssa käytettävät kengät ovat etiketin mukaan sirokorkoiset avokkaat tai juhlasandaletit. Sukat ovat ohuet, asun väreihin sopivat. Niissä saa kuitenkin olla metallikiiltoa, kuvioita ja tummaa sävyä – pidä ne kuitenkin aina kenkiä vaaleampina tai samanvärisinä. Laukuksi käy kirjekuorimallinen tai muuten siro kädessä kannettava laukku. Iltapuvun kanssa voi käyttää aitoja arvokoruja tai tyylikkäitä pukukoruja. Pukukoruilla saat asuun näyttävyyttä, mutta muista tässäkin, etteivät ne näytä rihkamalta, jotta tyylikkyys säilyy.

[partyclothes1]

Käsineitä ei iltapuvun kanssa tavallisesti käytetä, kuten ei myöskään hattua. Päällysvaatteina iltapuvun kanssa käytetään juhlavaa takkia tai viittaa, talvella myös turkki ja turkisjakku on suosittu päällystakki.

Etiketin tarkoitus on helpottaa pukeutumisongelmia, jolloin kukaan ei yli- eikä alipukeudu. Sillä myös kunnioitetaan juhlan järjestäjää. Tumma puku kuulostaa tiukalta, mutta kuten huomaat, siinäkin on varaa vähän revitellä – kun tiedät säännöt, osaat ehkä rikkoa niitä sopivasti.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia
  1. Suomalainen juhlapukukoodi on paljon vapautunut, monipuolistunut, mutta miehen pukukoodin mukaan akateemisten juhlien kutsukorteissa mennään edelleen. Tyttäreni väitteli 2 kk. sitten 10/ 2018 suunnittelemassaan mustassa housupuvussa. Tumma puku -illalliskaronkkakutsussa nähtiin 100 hengen illallisilla tyttärellä tummansininen avoin hihaton sametti-iltapuku, jota koristi ainoastaan presidentin juuri myöntämä Valkoisen ruusun ritarin kunniamerkki, korvissa tummansiniset riippuvat strassipukukorut. Tyttären vastaväittäjällä frakki & tohtorinhattu, samoin kustoksella, väitöksen virallisella valvojalla. Karonkassa nähtiin iltapukuisten naisten kavaljeereina niin smokki- kuin tummapukukoodisia miehiä. Etiketti on vapautunut. Juhlapukukoodi 40 v. sitten 1978 omissa akateemisissa tohtorinväittäjäisissäni oli vielä tiukka. Naistenkin iltapuvuissa näki niukasti variaatiota, mielikuvitusta, näyttävyyttä. Minulla oli koodin rikkova itse suunniteltu valkoinen röyhelöpitsiunelmailtapuku karonkassani, väitöksessä päivällä itse suunniteltu musta kaksiosainen puku liturgisen lilan somistein ja mustat pitkät saappaat,

    1. Hei Päivikki!
      Kertomuksesi imaisi minut aivan tilaisuuden tunnelmaan ja piirsin tyttäresi sekä sinun asuja mielessäni. Kiitos että jaoit tämän meille ja pääsimme osaksi akateemisia tohtorin väittäjäisiä!