22.02.2019 | Lukuaika: 6 minuuttia

Tuntuuko sinusta, että vaatekaappisi kaipaa perusteellista siivousta ja kenties myös päivitystä? Mikä onkaan parempi hetki sille, kuin uuden vuoden alku. Uusi vuosi tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia ja kenties myös entistä hehkeämmän ja kestävämmän tyylin? Voisiko vuosi 2019 tulla muistetuksi vuotena, jolloin vaatekaapissasi roikkui siististi huolella valittuja vaatteita, joita oikeasti käytit? Toisiinsa sopivat vaatteet voi helposti yhdistellä tyylipuhtaiksi asukokonaisuuksiksi ja näin ollen niitä ei tarvita määräänsä enempää. Toimivan tyylin kivijalka onkin toimiva perusvaatekaappi. Perusvaate ei ole se kaikkein hauskin ja näyttävin ja senpä takia saattaa tuntua kurjalta panostaa siihen rahallisesti. Mutta jos ajattelet hintaa per käyttökerta, kääntyy asia hetkessä ylösalaisin: käytät takuuvarmasti laadukasta, klassista neuletta useammin kuin kirkkaanväristä juhlamekkoa. Ja näistä käyttökerroista huolimatta neule säilyy hyvänä vuosia eteenpäin. Perusvaatekaapin ideologia on, että siihen kuuluvat vaatteet sopivat yhteen ja toimivat useassa eri tilanteessa. Voit olla päivän tyylikkäänä töissä, hakea lapset tai lapsenlapset päiväkodista ja illastaa kaupungissa ilman, että sinulla on tarvetta vaihtaa vaatteita. Jos perusasu on toimiva, saa sen päivitettyä jopa juhlakelpoiseksi pienien stailausvinkkien avulla.

Voit aloittaa siivousurakan vaatteista, jotka eivät istu. Vaatteet voivat venyä tai kutistua muuttaen muotoaan ajan saatossa. Myös vartalo muuttuu vuosien mukana, ja sinä olet ansainnut vaatteet, jotka kunnioittavat kaariasi juuri nyt. Heitä pois tai korjaa rikkinäiset vaatteet, ja jos itselläsi ei ole mahdollisuuksia tai taitoja, käytä hyväksesi räätälin palveluksia. Käy läpi kenkien kannat ja vie korjausta vaativat suutarille.

Näin kokoat ajattoman perusvaatekaapin

Seuraavat vaatteet ovat klassisia perusvaatteita, eli avainvaatteita, joiden avulla luot ajattoman, tyylipuhtaan tyylin.

 1. Pikkumusta
 2. Avokkaat
 3. Trenssi
 4. Farkut
 5. Valkoinen paitapusero
 6. Bleiseri
 7. Suorat housut
 8. Tennarit
 9. Nilkkurit
 10. Villakangastakki
 11. Hame
 12. Kašmirneule

Pikkumusta

Tuskin on olemassa toista yhtä ikonista vaatekappaletta kuin pikkumusta. Tämän eleettömän, mutta vaikuttavan vaatteen lanseerasi Coco Chanel 1920-luvulla. Kaikkien tietoisuuteen pikkumustan toi kuitenkin näyttelijä Audrey Hepburn elokuvassa Breakfast at Tiffanys. Kun tarvitset elegantin mutta mutkattoman vaatteen, on pikkumusta oikea valinta. Klassiset tunnusmerkit ovat musta väri ja polven tienoille päättyvä pituus, muut yksityiskohdat ovat vapaasti valittavissa. Coco Chanel ja Audrey Hepburn koristivat pikkumustansa helmillä – kimalteleva clutch-tyylinen laukku ja tyylikkäät avokkaat antavat runsaasti ilmettä myös yksinkertaisemmalle mekolle.

Avokkaat

Yksi perusvaatekaapin vakioasukkaita lienevät tyylikkäät avokkaat. Avokkaat sopivat niin housuihin kuin myös hameeseen ja viimeistelevät tyylikkäästi mekon. Avokkaiden ulkonäköä leimaa voimakkaasti koron korkeus ja leveys – joukkoon mahtuu erittäin leveitä tolppakorkoja sekä lyijykynän paksuisia piikkikorkoja. Myös kärjen mallissa on varaa valita: on makuasia, suositko hieman kulmikasta, pyöristettyä vai teräväkärkistä mallia. On kuitenkin hyvä huomata, että erittäin teräväkärkiset avokkaat pidentävät jalkaa optisesti, kun taas pyöristetty malli leventää varsinkin jo ennestään leveää jalkaa. Hankkiessasi klassisia avokkaitamuista tämä: valitse neutraali väri ja satsaa aikaa kestävään laatuun.

Trenssi

Huolella viimeistelty ja hyvin istuva trenssion tyylikäs ja ajaton vaate. Trenssin malli jäljittelee ensimmäisen maailmansodan brittiläisten ja ranskalaisten sotilaiden takkikulttuuria. Muoti-ikoniksi trenssi muodostui Humphrey Bogartin, Marlene Dietrichin ja Greta Garbon aikoina. Mielenkiintoista on, että tämä pohjimmiltaan niin miehinen vaate on samanaikaisesti erittäin naisellinen – vyötärölle sidottava vyö korostaa naisellista siluettia, ja suuret, teräväkulmaiset kauluskäänteet johdattaa katseet imartelevasti V-pääntiehen. Klassinen trenssi sopii kaikkiin tyyleihin ollen näin erittäin monikäyttöinen.

Farkut

Farkut ovat varmaankin vaatekaapin klassisin vaatekappale. Kun omistat parin mustia ja parin sinisiä mukavasti istuvia farkkuja sinulla on aina jotain rentoa ja ajatonta päälle pantavaa. Farkkuja voi yhdistellä loputtomasti! Suosikkiasu arkeen on T-paita ja mukavat tennarit. Heitä harteille bleiseri, kun menet illanistujaisiin ja vaihda tarvittaessa tennareiden tilalle virallisemmat nilkkurit. Me rakastamme farkkuja!

Valkoinen paitapusero

Ajaton ja eleettömän tyylikäs – valkoinen paitapusero ei turhia temppuja kaipaa. Se on helppo stailata pienten niksien avulla ja se muuttaa tyyliään hetkessä riippuen siitä, mitä siihen yhdistät. Pue paitapusero housujen päälle tai alle, tai sido se hauskaksi solmuksi vyötärölle. Kapean kynähameen tai suorien housujen kanssa luot ajattoman ja virallisen toimistolookin hetkessä. Paljettihame ja nilkkurit tuovat tyyliin lisää näyttävyyttä ja saavat paitapuseron toimimaan jopa iltamenoissa. Yhdistä valkoinen paitapusero mukavaan takkiin ja farkkuihin, ja olet valmis tilaisuuteen kuin tilaisuuteen!

Bleiseri/jakku

Jokaisen vaatekaapista pitäisi löytyä yksi siisti jakku tai bleiseri. Valitse mielellään väriksi musta tai tummansininen, sillä ne ovat värejä, jotka toimivat ympäri vuoden. Bleiseri tai jakku luo hetkessä tyylipuhtaan vaikutelman ja toimii saumattomasti pikkumustan, farkkujen, suorien housujen ja miksei myös hameen kanssa. Valkoinen paitapusero yhdistettynä jakkuun tai bleiseriin on omiaan toimistoon tai liikelounaalle, kun taas kimalteleva pusero käy hieman räväkämpään tyyliin ja hienommalle illalliselle.

Suorat housut

Klassiset ja elegantit suorat housut kuuluvat ehdottomasti perusvaatekaappiin. Niihin luot helposti tyylieroja riippuen siitä, mitä puet niiden kanssa. Valkoiseen paitapuseroon ja laadukkaaseen neuleeseen yhdistettynä kokonaisuus on elegantti ja rento. Kun vaihdat neuleen jakkuun tai bleiseriin olet valmis bisnesneuvotteluihin. Klassisiin housuihin voit yhdistää niin avokkaat kuin myös nilkkurit.

Tennarit

Mieli on kevyt, kun jalassa on mukavat tennarit! Erityisesti silloin, kun ne on yhdistetty mukaviin farkkuihin ja luottopaitapuseroon. Toimiva vapaa-ajanasu on mukana menossa niin shoppailureissulla, rennolla kävelylenkillä kuin tyypillisissä turistitouhuissakin. Tennarit sopivat oikein mainiosti yhteen myös hameen ja mekon kanssa luoden naisellisen mutta rennon vaikutelman! Valitse tennarien väriksi joku lempiväreistäsi. Ehdottomia luottovärejä ovat valkoinen ja musta – ne sopivat moneen muuhun väriin ja näin ollen myös perusvaatekaapin ideologiaan. Huom! Valkoiset tennarit pysyvät pisimpään valkoisina, kun pyyhit lian pois välittömästi etkä anna sen pinttyä.

Nilkkurit

Tennareiden ja avokkaiden ohella perusvaatekaapin suosikit ovat tyylikkäät ja ajattomat nilkkurit. Ota huomioon omat mieltymyksesi, kun mietit koron korkeutta. On erittäin tärkeää, että viihdyt kengissäsi ja että ne toimivat useassa eri tilanteessa! Valitse pari lämminvuorisia nilkkureita talveksi ja pari kevyempiä nilkkureita kesäkaudelle. Silloin jalkasi ovat valmiina ottamaan vastaan kaikkien vuodenaikojen haasteet! Farkut, hame, suorat housut tai mekko – kaikki sopivat sirojen nilkkureiden kanssa.

Villakangastakki

Villakangastakkion täydellinen takki niin farkkujen kanssa kuin myös juhla-asun lämmikkeenä! Perinteinen villamateriaali on miellyttävästi lämmittävää ja pysyy yleensä hyvännäköisenä kauan. Villan sijaan materiaalina voi olla esimerkiksi popliini tai muu hieman hehkuva materiaali, silloin takki sopii hyvin välikauteen. Kun sovitat takkia huomioi, että sen alle on hyvä saada mahtumaan yksi välikerros, esimerkiksi neule. Näin varmistat, että takki soveltuu myös kylmempiin päiviin!

Hame

Harvassa vaatteessa on samankaltaista naisellista charmia kuin hameessa. Kun valitset hametta, älä keskity vain väriin tai kuviointiin – malli ja leikkaus ovat niitä pointteja, jotka määrittelevät istuvuuden ja joskus jopa tyylin. Kysy itseltäsi, missä mallissa viihdyt parhaiten – kynähameessa vai 50-luvun kellohelmassa? Vai jotain siltä väliltä? Entä sitten pituus? Olet kenties erityisen ylpeä kauniista polvistasi ja haluat näyttää ne. Tai sitten olet paremmin kotonasi hameessa, joka päättyy juuri polvien alapuolelle. Useat hameet on saatavissa myös lyhyinä kokoina, hyvä huomio kaikille, jotka ovat pituudeltaan keskivertoa lyhyempiä. Yhdistä hameeseen paitapusero ja sen päälle kašmirneule ja luo näin mutkaton toimisto- ja arkityyli.

Kašmirneule

Rakastamme kašmirneuletta! Mikään muu vaate ei ole yhtä käyttökelpoinen niin viileänä kesäiltana kuin hyytävän kylmänä talvi-iltanakin. Eli korvaamaton lisä perusvaatekaappiisi! Valitse neuleen väriksi mieluusti herkkiä värejä kuten luunvalkoista, beigeä tai maanläheisiä sävyjä. Kašmiron ylellinen materiaali, joka pysyy hyvänä kauan. Siitä valmistetut vaatteet ovatkin todellisia käyttövaatteita, jotka kohtaavat kestävän kulutuksen kriteerit silmää räpäyttämättä. Mutta muista pitää hyvää huolta kašmir-vaatteestasi. Älä pese sitä liian usein, vaan muista tuulettaa aika ajoin. Äläkä koskaan ripusta kašmirvaatetta roikkumaan, näin vältät mahdollisen venymisen. Säilytä neule mieluiten viikattuna kaapissa.

 

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *