06.11.2020 | Lukuaika: 2 minuuttia

Talvikengät

Koska kuvasimme koko viime viikon ulkona – eikä sää ollut mitä ihanin – on loogista, että tämän viikon kirjoitukseni käsittelee talvikenkiä. Sanonta siitä, että kunhan jalat pysyvät lämpimänä, niin koko keho pysyy lämpimänä pitää täysin paikkansa. Hyvät talvikengät ovatkin lämpimien vaatteiden lisäksi tärkeä osa kylmän ja viileän kelin pukeutumista. Tässäkin on toki monta asiaa, jotka tulee ottaa huomioon. Vaikka olinkin valinnut ensimmäiseksi päiväksi lämpimät kengät, en ollut varautunut maan märkyyteen. Näin ollen, koska kengät eivät olleet vedenpitävät, ei lämpöisyys kauaa kestänyt. Vedenpitävät kengät pitävät jalat ja sukat kuivina ja samalla toki myös lämpiminä.

Linkki: Nauhalliset talvinilkkurit GORE-TEX-kalvolla

Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon?

Kunhan säät tästä vielä viilenevät ja pakkaskelit alkavat, on hyvä miettiä myös kenkien pohjia. Hyvät talvikengät ovat pohjamateriaaliltaan pitävät, ja suojelevat näin liukastumisilta ja sitä kautta loukkaantumisilta. Toki on mahdollista ostaa myös irrotettavat ”nastat” eli liukuesteet kengän pohjiin, mutta suosittelen vahvasti kenkiä hankkiessa tutkimaan millainen kengän pohja on. Varmista siis, että pohja on pitävä ja kuvioitu. Kuvio antaa pitoa sileää pohjaa paremmin. Ota talvikenkiä valitessa myös huomioon, että malli on tarpeeksi korkea, jolloin se lämmittää nilkkoja tai jopa pohkeita niin halutessasi. Ja vielä kerran, panosta vedenpitävyyteen: vettähylkivä, hengittävä tex-kalvo lisää kenkien lämmittävyyttä ja on tarpeen erityisesti loskakeleillä. Entäs kenkien kiinnitys? Nauhalliset sekä tarrakiinnityksellä varustetut kengät on helppo kiinnittää; toki osa meistä pitää enemmän vetoketjumekanismista.

Linkki: Tex-kalvolliset nilkkurit

Pidä huolta talvikengistäsi

Koska talvikengät usein ovat monivuotinen hankinta, pidä niistä hyvää huolta. Harjaa lika ja kura pois heti sisälle tullessasi. Jos kenkiin on kuitenkin pääsyt kosteutta, voit laittaa niiden sisään esimerkiksi sanomalehteä, joka imee kosteuden itseensä. Tuuleta myös kengät hyvin aina käytön jälkeen. Vaikka kenkien kuumassa lämmittäminen voikin houkuttaa, niin ota huomioon, että vaikkapa lämpöpatterin kuumuus saattaa heikentää kengän rakennetta.

Linkki: Nahkaiset talvinilkkurit

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *