10.10.2019 | Lukuaika: 1 minuutti

Vaihtuva vuodenaika saa vaihtamaan käyttövaatteet erilaisiin – samalla tulee vaihtaneeksi usein huomaamattaankin myös eri materiaaleja päälle. Kirjoitin aikaisemmi villaneuleista ja niiden hoidosta, mutta eivätköhän muutkin kuidut ansaitse oman pikku mainintansa.

Tekstiilit jaetaan pääsääntöisesti luonnonkuituihin ja tekokuituihin. Luonnonkuituja on käytetty tekstiilien valmistuksessa aina. Luonnonkuidut jaetaan kahteen alaryhmään, eli kasvikuituihin ja eläinkuituihin. Eläinkuiduista kirjoitinkin jo villan yhteydessä, eli siihen kuuluvat villan lisäksi mm. kameli, alpakka ja mohair. Kasvikuituihin kuuluvat mm. tutut pellava, puuvilla, rami ja hamppu.

Vaikka luonnonkuitujen tuotanto onkin lähes 50% koko maailman kuitutuotannosta, ovat tekokuidut vahvassa asemassa. Tekokuidut ovat nimensä mukaisesti ihmisen teollisella tavalla luomia kuituja. Tekokuidut voidaan jakaa parillakin eri tavalla, mutta pääsääntöisesti ne jaetaan muuntokuituihin ja synteettisiin kuituihin. Muuntokuiduista tutuimpia monelle ovat viskoosi ja modaali. Vähemmän tunnettu kupro on silkkimäisen kiiltävää ja hienoa. Materiaalia käytetäänkin paljon alusvaatteissa sekä vuorikankaissa. Lyocell taas on tekokuitu, jonka valmistustapa on ympäristöystävällinen, ja kangas itsessään hyvin kestävä. Sitä käytetään moninaisesti tekstiiliteollisuudessa: tekniset urheiluvaatteet, denimtyyppinen kangas ja työvaatteet voivat olla lyocellia.

Muuntokuitujen raaka-aineena ovat luonnosta saatavat polymeerit, joista tunnetuin lienee selluloosa. Synteettinen kuitu taas pyrkii jäljittelemään luonnonkuituja, ja jopa olemaan käytössä parempia kuin alkuperäinen luonnonkuitu. Synteettisiä kuituja ovat mm. tutut akryyli, polyesteri ja elastaani. Polyamidia käytetään lisäämään hankauksenkestoa ja materiaalin lujuutta; eli juurikin luonnonkuidunomaisiin materiaaleihin lisätään vielä toimivampia ominaisuuksia. Polypropeenin käyttö on selvästi lisääntynyt viime vuosina: materiaalihan on edullinen ja nopea valmistaa. Käytössä se on kevyt ja luja kuitu, joka eristää hyvin lämpöä. Muita synteettisiä kuituja ovat mm. aramidi, polyeteeni, polyuretaani sekä klorokuitu. Huomioi kuitenkin, että näillä kuiduilla voi olla erilaisia kauppanimiä, eli välttämättä tällä nimellä et tuotetta löydä pesulapusta.

Materiaalioppi on aihe, josta saisi lukemattomia tekstejä; tämä pintaraapaisu opettaa kuitenkin erottelemaan erilaiset kudut toisistaan. Osa meistä kun haluaa välttää tai juurikin nimenomaan kannattaa vaikkapa juuri luonnonkuituja.

 

 

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *