25.08.2014 | Lukuaika: 2 minuuttia

 

Monenlaisia vihollisia vastaan on puutarhassa vuosien varrella jouduttu taistelemaan, tiukimmat taistot on käyty kasvihuoneessa. Vastapuolena ovat olleet niin vihannesyökköset, ansarijauhiaiset kuin hiirulaisetkin, ulkona vielä monia muita.

Vihannesyökköset ja ansarijauhiaset ovat olleet pahimpia, kumpiakin on ilmaantunut onneksi vain yhtenä kesänä.

Vihannesyökköset lisääntyvät nopeasti, niiden toukat syövät tomaatin lehtiä ja tomaatteja. Mikä ikävintä, ne järsivät pienet tomaatinalut hetkessä irti tertuistaan niin, ettei tomaatteja tule pahimmillaan lainkaan. Mistä lie hyökkäsivät kasvihuoneeseen, kurjia kavereita.

 

tuholaiset puutarhassa

Vihannesyökköset myös talvehtivat kasvihuoneen rakenteissa, eli talvikaan ei auta pääsemään niistä eroon. Jotain myrkkyjä olisi saattanut löytyä, mutta ne ovat meillä vasta vihoviimeinen keino.

Onneksi vanha kasvihuone veteli tuolloin viimeisiään ja olimme juuri rakentamaisillamme purkuikkunoista uutta. Purimme ja hävitimme kaikki vanhat rakenteet ja vaihdoimme vielä varmuudeksi koko mullankin.

 

Suojaa puutarha tuholaisilta

Uuteen kasvihuoneeseen tehtiin suojat vihollisia vastaan. Kaikkiin tuuletusaukkoihin viritettiin hyttysverkkoa ja myös oveen tehtiin hyttysverkosta aukeava ”sisäovi”, jonka voi pitää kiinni kun ovi on tuuletuksen vuoksi muutoin auki. Nyt ovat vihannesyökköset ja muut kutsumattomat pysyneet loitolla. Toki tästä on se haitta, että pölyttäjätkään eivät pääse kasvariin. Pölyttyminen pitää siis varmistaa muulla keinoin.

 

Ansarijauhiaisia taas ilmaantui viime kesän lopulla, luultavasti jostain kasvihuoneen sisältäpäin, ostomullasta tai muualta. Ne ovat myös ikäviä vieraita, lisääntyvät vauhdilla ja erittävät kasvien lehdille tahmeaa mesikastetta. Tämä peite kerää nopeasti homeitiöitä tuhoten siten kasvustot.

Talvi tekee onneksi selvän ansarijauhiaisista, niitä ei ole enää näkynyt. Viime kesänä en tajunnut jauhiaisongelmaa ajoissa, enkä siten huomannut ryhtyä vastatoimiin riittävän aikaisin, ennen kuin jauhiaset olivat lisääntyneet jo ihan mahdottomasti. Tai huomasin kyllä jauhiaisia, sellaisia harmittoman näköisiä pieniä valkeita ”pölymäisenä” lenteleviä otuksia, vähän kuin pikkukärpäsiä. En osannut ajatella niitä alkuun miksikään erityisen haitalliseksi.

Luomuviljelyssä jauhiasten torjunnassa käytetään niiden petoja, jauhiaiskiilukaisia. Niitä voi tilata kotiin toimitettuina. Tänäkin kesänä kuvittelin jo kerran nähneeni jauhiaisia, ja tilasin kiilukaisia varmuuden vuoksi saman tien. Se oli kuitenkin onneksi väärä hälytys, eivätkä kiilukaiset päässeet hommiin.

Tuholaistorjunnassa on tärkeintä seurata kasveja säännöllisesti, jotta huomaa aloittaa torjuntatoimet ajoissa. Useimpiin tuholaisongelmiin löytyy luomuviljelyssäkin torjuntakeino.

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *