31.05.2019 | Lukuaika: 1 minuutti

Käsilaukut ovat parhaimmillaan – tai pahimmillaan – todellisia statussymboleja, ja samalla arvoltaankin jopa kymmeniä tuhansia euroja. Nämä samaiset laukut ovat todellisia klassikoita, eli aina trendikkäitä valintoja tyylikkyytensä vuoksi. Vaikka vuodet tuovat aina mukanaan uusia tähtiä laukkutaivaalle, osa on toki hiipunut tai jää vain tähdenlennoksi. Klassiset laukkumallit sen sijaan pitävät pintansa vuodesta toiseen. Mikä sitten tekee laukusta klassikon? Ajaton muotoilu on mielestäni ehkä jopa tärkein seikka tässä asiassa. Monikäyttöisyys sekä tietysti laadukkaat materiaalit ovat myös yhteisiä tekijöitä puhuttaessa todellisista klassikoista. Välillä toki laukkutähden syntymiseen vaikuttaa myös puhdas onni. Jos joku muoti-ikoni ottaa laukkumallin omakseen, on sen suosio usein taattu. Toinen onnenpotku on myös laukun esiintyminen esim. suositussa tv-sarjassa tai elokuvassa.

Monien mielestä maailman himoituin käsilaukku on ranskalaisen Hermesin Birkin-laukku, joka yhdistää täydellisesti juurikin klassisen muotoilun sekä laadukkaat materiaalit. Laukkuhan sai nimensä näyttelijä-laulaja Jane Birkiniltä, jolle laukkumalli alun perin suunniteltiin. Useallakaan meistä ei ole varaa hankkia tätä kymmenien tuhansien eurojen laukkua – saati halua jonottaa sitä vuosia. Nostan siis tässä esille laukkuikoneita kunnioittavia, mutta ei missään nimessä samanlaisia kuin mainitut laukkuikonit. Toki nämä laadukkaat valinnat ovat myös selkeästi edullisempia klassikkoja, eli useamman meistä lompakolle paremmin sopivampia.

Chanelin 2.55-malli on ollut innoituksena monelle laukkuvalmistajalle; onhan kyseessä myös ehdottomasti ikoninen ja monen ulkonäöltäkin tunnistama laukkumalli. Tämä malli jättää olkahihnansa takia kädet vapaaksi, ja onkin selvästi käytännöllisempi valinta. 1955 helmikuussa lanseerattu tikattu malli on monen unelma, eikä hintaa ole ihan niin paljon kuin Birkinillä.

Louis Vuittonin Speedy-malli on kolmas, jonka nostan tähän laukkuikonien listalle. Vuonna 1932 syntynyt malli on suunniteltu lyhyille matkoille, eli se on selkeästi viikonloppulaukkua pienempi. Vain 30 senttiä leveä laukku on nähty aikanaan mm. Audrey Hepburnin käsipuolessa.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *