15.02.2019 | Lukuaika: 4 minuuttia

Tuntuuko tutulta: vaatekaappi on täynnä, mutta luottovaatteiden rinnalle on kulkeutunut myös melkoinen kasa vikatikkejä. Juuri nuo vaatekaappiin kertyneet epäonnistuneet hankinnat hankaloittavat vaatteiden ja toimivan asukokonaisuuden valintaa aamuisin, koska ne kivat ja toimivat vaatteet eivät pääse tarpeeksi hyvin esiin. Emme siis näe puita metsältä.

Erilaisista keinoista kaaoksen taltuttamiseen on tehty jopa filosofisia tutkielmia, mutta meidän neuvomme on tarttua härkää sarvista ja raivata kaapista pois kaikki turha. Käytännöllisillä vinkeillämme pääset pitkälle, jos sinulla on mahdollisuus ja halu käyttää iltapäivä perusteelliseen, muttei kuitenkaan liian vaativaan raivausurakkaan. Alla kerromme, kuinka se onnistuu: oletko valmis?

 1. askel: luo siivoustunnelmaa

Ensimmäinen askel kohti selkeää vaatekaappia on yksinkertainen: virittäydy siivoustunnelmaan. Voit esimerkiksi keittää teetä tai laittaa mielimusiikkisi soimaan. Jos haluat, voit pyytää apua ystävältäsi, siskoltasi tai tyttäreltäsi, mutta selviät urakasta myös yksin, jos haluat suorittaa siivouksen omassa rauhassasi. Tärkeintä on, että siivoaminen tuntuu mukavalta! Tyhjennä nyt koko vaatekaapin sisältö. Kun vaatekasat ovat kasvaneet lattialle tai sängyn päälle ja kaappi on täysin tyhjä, pyyhi kaappi puhtaaksi. Tämän jälkeen voit siirtyä kohtaan 2.

 1. askel: lajittele laatikoihin

Lajittelun periaate on yksinkertainen: otat esiin viisi reilunkokoista laatikkoa, joihin kirjoitat seuraavat tekstit:

 • SÄILYTÄ
 • MYY
 • LAHJOITA
 • HEITÄ POIS
 • MIETI

MIETI-laatikkoon kannattaa kuitenkin suhtautua varovaisesti ja lisätä laatikon kylkeen suuri varoituskolmio. Jos nimittäin haluat raivata tehokkaasti, ovat nopeat päätökset kaiken a ja o. Vain poikkeustapauksissa voi olla järkevää antaa joillekin vaatteille lisää armonaikaa.

 1. askel: käsi sydämelle

Kolmas askel on se hauskin ja samalla se vaikein: sinun tulee nyt käydä läpi jokainen vaatekappale yksitellen ja päättää sen kohtalo. Säännöllisesti käytetyt vaatteet ja muut suosikit, kuten rakastamasi juhlamekko, kuuluvat tietysti SÄILYTÄ-laatikkoon – tämähän on helppoa!

Jos jo kauan aikaa sitten unohtamasi sininen pusero saakin sydämesi taas sykkimään ja voisit ajatella käyttäväsi vaatetta, on sen paikka MIETI-laatikossa. Jos kaipaat puseroa kolmen seuraavan kuukauden aikana, voit säilyttää sen, mutta vain sillä ehdolla, että käytät sitä heti. Mutta jos pusero vielä kolmenkin kuukauden jälkeen yhä lojuu laatikon pohjalla, on aika laittaa vaatekappale kiertoon.

Merkkivaatteet, käyttämättömät virheostokset ja korkealaatuiset ja kalliit vaatteet, kuten takit ja mekot, jotka eivät sovi sinulle, tai joita et enää – käsi sydämelle – käytä, sujahtavat MYY-laatikkoon. Hyvin säilyneet T-paidat, puserot ja housut, joita et ole käyttänyt vähintään vuoteen, kuuluvat LAHJOITA-laatikkoon. Itselleen kannattaa olla rehellinen ja tunnustaa, jos et oikeasti tule käyttämään jotain vaatekappaletta. Muuten se jää vain pyörimään kaappiin. Vähemmän on enemmän, ja selkeän tyylin löytää helpommin, kun valinnan varaa on sopivasti! Kuluneet ja rikkinäiset vaatteet joutavat HEITÄ POIS -laatikkoon ja sitä kautta kodin sekajätteisiin, jollei läheltäsi löydy lumppujen kierrätyspistettä tai yritystä, joka kerää rikkinäisiä tekstiilejä uudelleenkäyttöä varten.

 1. askel: uusi järjestys

Neljäs askel raivauksen tiellä keskittyy SÄILYTÄ-laatikon sisältöön. Lajittele tähän laatikkoon laittamasi vaatteet tavalla, joka on sinulle käytännöllisin. Voit esimerkiksi lajitella vaatteet värin, hihanpituuden tai käyttötarkoituksen (arki, juhla, urheilu, muut erikoistilanteet) perusteella. Tärkeintä on, että saat aikaan selkeän kokonaisuuden ja näet jo ensi silmäyksellä, mitä sinulla on. Erilaiset korit ja pikkulaatikot ovat näppärä apu, kun haluat lajitella ja säilyttää pieniä vaatekappaleita, kuten alusvaatteita, sukkia ja asusteita. Investoimalla uusiin, samanlaisiin vaateripustimiin luot yhtenäisen ilmeen vaatekaappiisi, ja siivouksen tulos näyttää entistä paremmalta! Uudet laatikot ja vaateripustimet myös inspiroivat pitämään järjestystä yllä vastaisuudessakin.

 1. askel: kierrätä, ja ilostuta ystäviäsi

Kun olet saanut kaappisi järjestykseen, voit keskittyä jäljellä oleviin laatikoihin. Katso ensimmäiseksi, mitä LAHJOITA-laatikkoon on joutunut. Kierrättäminen on päivän sana, ja moni ihastuu taatusti kierrätetystä uutuudesta vaatekaapissaan. Näppärintä on miettiä läpipiiriään ja sitä, voisiko käyttämätön neuleesi sopia jollekulle ystävistäsi. Vai löytyykö läpipiiristäsi joku, joka rakastaa uusien luomusten ompelemista vanhoista vaatteista? Ne vaatteet, joille ei löydy uuttaa omistajaa ystävien ja sukulaisen joukosta, lahjoitetaan kierrätykseen, esimerkiksi hyväntekeväisyyteen.

Vaatteet, jotka joutuivat MYY-laatikkoon menevät myyntiin. Kuvaa tuotteet ja laita ne myyntiin esimerkiksi somekirppikselle. Erilaisia mobiili- ja nettipohjaisia kauppapaikkoja on nykyisin tarjolla runsaasti. Tai ehkä kotipaikkakunnaltasi löytyy osto- ja myyntiliike, jonka myytäväksi voit jättää käyttämättömät vaatteesi.

Jamitä sitten tehdä saamillasi myyntirahoilla? Siivotessasi huomasit ehkä, että vaatekaapistasi puuttuu esimerkiksi jokin perusvaate, jonka ympärille voisit rakentaa uusia asukokonaisuuksia säilyttämistäsi vaatteista. Tai ehkäpä kaipaat uusia asusteita säilyttämiisi vaatteisiin antaaksesi näille uuden, raikkaan ilmeen? Kun olet miettinyt tarkkaan, mitä vaatekaapistasi puuttuu, voit kurkata, löytyisikö tarvettasi vastaavaa tuotetta » KLINGELin verkkokaupasta 😉

Onko sinulla kokemusta vaatekaapin siivouksesta tai hyviä vinkkejä vaatekaapin läpikäymiseen? Jaa kokemuksesi ja vinkkisi muillekin blogin kommenttikentässä. Ja muistathan toki ikuistaa kauniin vaatekaappisi! Näin se muistuttaa sinua vielä kesälläkin ihanasta järjestyksestä ja inspiroi pitämään vaatekaapin selkeänä, eikä järjestyksen pito jää pelkäksi uuden vuoden lupaukseksi!

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 kommenttia
 1. olen itse vienyt paljon esim:lasten vaatteita pelastus armeijan kirppikselle et saa niistä rahaa,mutta hyvän mielen kun menee apua tarvitsijoille

  1. Hei Tarja! Kiitos hyvästä ja hyödyllisestä vinkistä. Aurinkoa sinulle kevääseen!