27.07.2018 | lukea aikaa: 2 minuuttia

Värianalyysi on monelle tuttu ainakin sanana. Kyseessähän on analyysi, jossa määritellään henkilön oikea ”vuodenaika” värejä ajatellen. Eli oletko kylmäsävyinen talvi, lämmin kevät, kylmä harmahtava kesä tai keltaisen lämmin syksy. Kyseessä ovat siis värit, jotka analyysin mukaan sopivat kantajalleen niin vaatteisiin, hiuksiin kuin meikkiinkin. Pääasiassa vaatteilla tässä tarkoitetaan lähimpänä kasvoja olevia asuja, koska oikeat/ väärät värit vaikuttavat nimenomaan kasvojen väriin. Väärin valitut värisävyt vievät kasvoilta värin ja oikeat taas saavat ne hehkumaan kauniisti.

Kyseessähän ovat nimenomaan värisävyt, eivät niinkään värit itsessään. Kyse ei ole siis siitä, käykö sinulle sininen tai vihreä – vaan mikä sävy niistä on oikea. Eli ajatus siitä, että joku väri ei kävisi sinulle ollenkaan kannattaa unohtaa täysin. Kyseessä on vain oikean värisävyn valitseminen kyseisestä väristä. Jokaiselle meistä on olemassa tuhansia sopivia sävyjä – ja toki myös epäsopivia. Pienikin sävyero voi tehdä paljon. Värillä on siis tässä tapauksessa todellakin väliä.

Mitenkä jaottelu eri vuodenaikoihin sitten menee? Pääjaottelu on kylmiin ja lämpimiin ihmisiin/ värityyppeihin. Kylmien värimaailmojen edustajat ovat kesä ja talvi, kun taas lämpimän ovat kevät ja syksy.

Kesäihmiselle tyypillistä on vaalea ja punapohjainen, kuulas iho. Kesäihminen ei tavallisesti rusketu juurikaan. Hänen värimaailmansa koostuu pitkältä pastellisävyistä. Sävyt ovat tavallisesti puuterisia, eli ei liian kirkkaita.

Kevätihminen on selkeästi punapigmenttinen. Iho on keltapohjainen, johon tulee helposti pisamia; hän myös ruskettuu tavallisesti hyvin. Kevätihmisen värimaailmasta löytyy kirkkaita ja heleitä värejä.

Syksyihmisellä on myös punapigmenttiä, ja usein ruskeat silmät. Hän ruskettuu helposti ja kauniisti. Iho on keltapohjainen. Syksyn ihmiselle sopivat värit ovat niitä perinteisiä syksyisiä ruskan sävyjä.

Talvi-ihminen on se poikkeuksellinen ”lumikki”; iho on vaalea ja kuulas ja hiukset todella tummat tai ihan vaaleat. Talvi-ihminen ei juurikaan rusketu, mutta iho onkin kaunein hänellä juuri ihanan vaaleana. Hänen värikarttansa muodostuu poikkeuksellisen voimakkaista ja kirkkaista väreistä. Mitenkäs aina muodikas musta väri? Värianalyysin oppien mukaan vain talvi-ihmiset saavat käyttää mustaa väriä, eli noin 90% ihmisille se on tämän opin mukaan epäsopiva väri.

 

Helpoin kotikonsti oman päätyypin löytämiseen ovat verisuonet: kylmillä ne ovat siniset ja lämpimillä, eli kevät- ja syksyihmisillä ne ovat vihreät.

Mitä mieltä sitten itse olen värianalyysistä? Mielestäni se on hyvä pohja oppia löytämään itselleen luonnollisesti sopivat sävyt ja värimaailmat, mutta liian orjallisesti sitä ei kannata noudattaa. Sinä itse päätät mistä väreistä ja sävyistä pidät. Mustasta en luovu, vaikka en olekaan talvi…

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

7 kommenttia
 1. Mulla ei ole vihreät eikä siniset suonet vaan niiden yhdistelmä turkoosit ? Saanko nyt käyttää ihan kaikkea ????????????????????

 2. Hei.
  Hienoa, että vihdoinkin uskotaan näihin värianalyyseihin ja pukeutumiseen,
  jossa valitaan itselle sopivia sävyjä.
  Suomessa noin 70% ihmisistä on kesä/talvi-ihmisiä, heistä 70% kesä-ihmisiä.
  Kesäihmisille ei todellakaan sovi pastellit vaan puuteriset eli hiukan murretut
  kylmät värisävyt.
  Eikä tuo kevät/syksykään mennyt ihan putkeen. Onneksi on lupa opiskella lisää.

  MUTTA. Nyt on Klingelin vaatevalikoima ihan limbo. Tummaa, harmaata, harmaata.
  Aikaisemmin voin luottaa siihen, että Klingeliltä sai aina takuuvarmaa itselle sopivaa
  väriä. Että mä olen pettynyt, kun aikaisempi vakihankkija liittyi masentavien suomalaisten tarjoajien kelkkaan. Onko tämä yleiseurooppalainen trendi? Täytynee lähteä taas ulkomaille hakemaan vaatteita. Masentaa, kun oli niin hyvä kauppa.

  1. Hei Tarja, kiitos palautteestasi! Ikävä kuulla, ettei uudesta valikoimasta ole löytynyt sinulle sopivia tuotteita. Toivottavasti voit olla tyytyväinen jälleen seuraavan kauden valikoimaamme. Värikästä syksyä!

 3. Täytyy kyllä näin ilmeisenä kesäihmisenä todeta, että nuo Tarjan mainitsemat puuteriset, hiukan murretut, kylmät värisävyt ovat meikäläiselle aivan utopiaa. Minkälaisia värejä ne oikein ovat? Olisi kiva tietää.
  Lisäksi verkkokaupasta kun ostaa, niin kuvat eivät aina anna oikeata käsitystä väristä.

  1. Hei Anja!

   Puuterisista sävyistä loistavana esimerkkinä on myös julkaisuun liitetty paita: Esimerkkinä julkaisussa on käytetty tätä puseroa myös vertailuna pinkkiin puseroon. Nämä värit jakavat kesän ja kevään ihoon sopivaa sävystystä mielestäni hyvin.
   Ikävä kuulla, että verkkokaupassa kuvattujen tuotteiden väri ei ole vastannut kuvan väriä tuotteen saatuasi. Pyrimme kuvaamaan tuotteen mahdollisimman totuuden mukaisina.

   Mukavaa syksyä!

 4. Minulla on todella vaalea ja läpikuultava iho, siniset verisuonet enkä rusketu juuri ollenkaan. Silmäni ovat siniset, sävyltään kylmät, eivät jäänsiniset kuitenkaan, mutta hiukseni ovat kullanpunertavat ja erittäin lämpimän sävyiset ihan omana värinä, joten en koe sopivani yhteenkään värianalyysin luokitteluista. Minulle sopivat ehdottomasti parhaiten talven ja osin myös kesän värit, mutta hiukset ovat siinä tavallaan aina vähän häiritsevä osa kokonaisuudessa. Lämpimät sävyt saavat minut näyttämään keltaiselta ja huonovointiselta, vaikka hiuksiin ne sopisivatkin.

  1. Hei Alesia,

   Ymmärrän kyllä että vaalean ihon ja kullanpunertavien hiusten välillä voi olla haasteellista löytää oma värimaailma. Suosittelen sinua etsiskelemään sävyjä talven tai kevään väreistä. Näiden värien syvät tai kylmät sävyt voisivat toimia ihosi ja hiustesi välillä harmonisesti 🙂 Toivon, että löydät itsellesi sopivat värit ja ihania vaatteita värien maailmasta! Ihanaa talven odotusta, sehän voi olla väreiltää sinun aikasi 😉