08.04.2019 | Lukuaika: 2 minuuttia

Nyt ei ajatella värioppien mukaisesti, eli sillä ajatuksella, että jokaisella meistä on oma ”vuodenaikaväri” – vaan nyt pohditaan värejä yleisesti. Jokainen väri viestii jotain, ja tätä viestintää voi käyttää omassa pukeutumisessaan hyväksi. Toki myös pukeutumisetiketti vaikuttaa osaltaan valittuihin väreihin.

Punainen vaate vaatii pukeutujalta uskallusta; se lisää itseluottamusta ja saa erottumaan massasta. Usein punainen liitetään myös intohimoon ja viettelyyn. Punainen myös viestii puolustautumista, ja voidaan kokea joissain tilanteissa liian hyökkääväksi. Ollessasi stressaantunut, voi punainen väri lisätä jännitystä entisestään. Koita yhdistää punainen vaaleampien värien kanssa arkipukeutumisessa; esim. nuden tai valkoisen. Punainen väri on etiketin mukaan kielletty häävierailta.

Jos punainen kohottaa verenpainetta, sininen taas laskee sitä. Sininen väri rentouttaa ja luo hyvän ensivaikutelman. Se viestii lempeyttä, luotettavuutta ja järjestelmällisyyttä – ei ole varmasti sattumaa, että poliisit pukeutuvat siniseen.

Keltainen väri tuo positiivisuutta ja vahvistaa elämäniloa – mietipä vaikka aurinkoa. Keltaiseen pukeutunut on helposti lähestyttävä; viestiihän hän positiivisuutta ja ystävällisyyttä. Toisaalta keltainen viestii myös kateutta ja jännitystä, mutta tavallisesti se on vain piristävä väri.

Vihreä väri virkistää, ja kertoo että kantaja on luonnonläheinen ihminen. Se viestii raikkautta, vakautta ja elinvoimaa. Voit korostaa vihreää väriä neutraalilla värillä vihreän vieressä, tai vaikkapa valita kirkkaan vihreät asusteet muuten neutraaliin asuun. Kirkkaat aksenttivärit sopivat myös hyvin vihreän kaveriksi.

Tehoväri oranssi liitetään usein vauhtiin: se viestii voimaa, iloa sekä menestystä.

Violetti tuo mielikuvan itsevarmasta ihmisestä. Se viestii viisautta, epäitsekkyyttä ja energisyyttä. Violetti koetaan myös hengellisyyden väriksi; orvokinsininen rentouttaa mieltä ja kehoa. Violetti sopii hyvin yhteen pastellisävyjen kanssa. Kokeile pukeutumisessa rohkeasti violettia tutun mustan sijasta.

Musta on väri, jota moni meistä käyttää – vaikka värioppien mukaan se sopii harvalle. Mustalla asulla luot joko surullisen tai elegantin mielikuvan. Musta viestii myös auktoriteetista. Vaikka mustaa on pidetty jossain vaiheessa vaatimattomuuden symbolina, liitetään se nykyisin usein luovien ihmisten pukeutumiseen. Musta antaa hyvän pohjan kirkkaille asusteille.

Valkoinen väri viestii viattomuutta, raikkautta ja puhtautta sekä luo mielikuvan keveydestä. Valkoinen väri liitetään usein sairaanhoitajiin ja lääkäreihin – sekä toki morsiamiin. Tässäkin tulee hyvin ilmi mielikuvat ja etiketti: sen mukaan vain ensimmäisissä häissä on morsiamen ”hyväksyttävää” pukeutua valkoiseen.

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *