24.04.2020 | Lukuaika: 1 minuutti

Jo joitain viikkoja sitten kirjoitin väreistä, mutta koska kevät tekee yhä vahvemmin tuloaan, ja ajat ovat haastavat ja hämmentävät, niin keskitytäänpäs hetki ihan puhtaasti niihin energisoiviin väreihin vaatteissamme!

Väreistä energiaa jaksamiseen

Monelle on tuttua, että kirkkaan väriset vaatteet tuovat energiaa – mutta oletko miettinyt, mistä se oikeastaan johtuu? Tällä hetkellä on jopa muodikasta puhua ”dopamiinipukeutumisesta” (tulee englanninkielisestä sanasta dopamine dressing). Eli pukeutumisesta, jossa mielialaa piristetään vaatteiden ja asujen väreillä. Käytännössähän tämä tarkoittaa kirkkaita ja iloisia värejä. On tehty tutkimus, jonka mukaan varsinkin sinisen ja keltaisen värin havaitseminen on yhteydessä välittäjäaine dopamiiniin, ja käytännössä siis masentuneet ihmiset näkevät värit haaleampina kuin ei-masentuneet. No, se tutkimuksista ja viitteistä – keskitytään niihin ihanan heleisiin ja kirkkaisiin väreihin. Nyt me kaikki tarvitsemme ylimääräistä piristystä, ja siihen nämä väriläiskät ovat täydellisiä. Alakuloisempaakin mieltä voi ”huijata” paremmalle tuulelle positiivisiksi ja iloisiksi mielletyillä väreillä. Kukapa ei ilahtuisi piristävästä pinkistä tai aurinkoisesta keltaisesta?

Itsevarmuutta väreillä

Monien tutkijoiden mukaan itsevarmuutemme nousee, kun näemme rakastamiamme värejä; eli niitä värejä, joissa tunnemme itsemme hyväksi. Värien tunnereaktio onkin vaistonvarainen. Mutta värejä tärkeämpää on monien psykologien mielestä juuri asun kantaja itse. Eli merkitystä on juurikin sillä, mitä ajatuksia jokainen itse väreihin liittää. Eli jos uskot, että musta nostaa mielialaasi, se tekee sen – toki värit ovat myös kulttuurisidonnaisia. Vaikka näin varmastikin on, uskon itse, että meille pohjoismaalaisille juuri kirkkaat värit tuovat iloa. Vaikka itse voin sanoa yhdeksi lempivärikseni mustan, en silti väitä, että se olisi kovinkaan piristävä ja energisoiva väri.

Tutkimus kertoo, että esim. piristävän punainen saa kantajansa tuntemaan olonsa viehättävämmäksi. Ja kaikkihan me tiedämme, että se mitä tunnemme ja millaiseksi asu olomme saa näkyy todellakin ulospäin. Kokeile siis rohkeasti kirkkaitakin värejä – varsinkin tänä keväänä tarvitsemme niitä!

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *