30.11.2013 | Lukuaika: 2 minuuttia

Valitse miesten puku tarkoituksen mukaan

Yhdellä hyvällä tummalla puvulla – ja sitä oikein asustamalla –  mies toki pärjää useimmat juhlat, mutta kyllä miehilläkin kannattaa olla eri pukuja erilaisiin tilaisuuksiin. Näin voi pukeutua aina tilaisuuden vaatimusten ja hengen mukaan.

Miesten puku juhlallisen pukeutumiskoodin mukaan

Usein varsinkin virallisissa juhlissa kutsussa esitetään pukeutumiskoodi, jonka on tarkoitus helpottaa vieraiden vaatevalintaa. Pukukoodi kertoo juhlien tyylin, sekä miten vieraiden odotetaan pukeutuvan. Vaikka me suomalaiset harvoin ylipukeudumme, on pukeutumiskoodia kuitenkin syytä noudattaa.

Miehillä virallinen juhlapuku on frakki ja siihen kuuluvat asusteet: frakkipaita, mustat silkkisukat, frakki- tai vyöliivi. Kengiksi käyvät hyvin sekä esim. ohutpohjaiset lakeerikengät.

Pukukoodin ollessa tumma puku, on miehellä etiketin mukaisesti yksivärinen puku. Puku on on yksivärinen ja musta tai lähes musta, kuten yönsininen tai hyvin tummanharmaa. Paita on aina valkoinen. Hillitty solmio täydentää kokonaisuuden; juhlavin solmio on väriltään helmenharmaa. Juhlavuutta saadaan lisää myös solmukkeella.

Mustat pukusukat ja ohutpohjaiset siistit pukukengät kuuluvat asiaan. Muista varmistaa, että sukat ovat tarpeeksi pitkät. Virallisissa, juhlavissa ja iltatilaisuuksissa kankaassa ei ole raitoja tai muuta kuosia, puku voi kuitenkin olla joko 1- tai 2-rivinen. 1-rivisen kanssa on sallittua käyttää puvunkankaasta tehtyä liiviä.

Miesten puku epävirallisissa pukeutumiskoodeissa

Casual ja smart casual eivät ole virallisia pukeutumiskoodeja, mutta niitä usein kutsuissa suositaan. Seurueesta ja juhlijoista riippuen casual ja smart casual voivat tarkoittaa hyvinkin erilaisia asuja. esimerkiksi juristeilla smart casual tarkoittaa pukua ja pukupaitaa, mutta ei solmiota. Toisilla se voi tarkoittaa siistejä puuvillahousuja ja yhdistelmätakkia. Pääsääntönä on, että casual on rennompi kuin smart casual. Miehillä rento, mutta siisti t-paita pikkutakin alla voi käydä tähän tilaisuuteen. Vaikka yhdistelmä varmasti on miellyttävä päällä, se sopii tosiaan enemmän ystävien kanssa baari-iltaan, kuin hienoihin juhliin.

Rennompiin juhliin ja tilaisuuksiin käy myös raidallinen puku, tai leikittely solmion värillä. Jos olet epävarma värien ja tyylien yhteensopivuudesta, voi olla parempi pysytellä perusväreissä ja -yhdistelmissä ettei lopputulos muistuta tarkoituksettomasti naamiaisasua. Oikealla asenteella toki mies kantaa monenlaiset uniikitkin solmiot ja taskuliinat.

Miesten puvun materiaali kesäjuhlissa

Jos on valmis hyväksymään puvun ja sen materiaalin rypistymisen, on pellava loistava materiaalivaihtoehto kesäpukuun. Puuvilla, kashmir ja silkki ovat myös hyviä materiaaleja kesäpukuun. Kesäpuku on parhaimmillaan tehty todella ohuesta villasta. Näin puku ei rypisty helposti, mutta on kuitenkin miellyttävän ohutta kangasta.

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *