06.09.2018 | lukea aikaa: 3 minuuttia

Vaikka syksy tarkoittaakin lyheneviä ja pimeneviä päiviä, tarjoaa syksy kuitenkin myös paljon ilonaiheita. Syksyinen luonto on upea näky, ja syksyn kirpeät päivät ovat kuin tehtyjä pitkiä kävelylenkkejä varten. Syksyn tullen koittaa myös sadonkorjuun aika ja kulinaristien kulta-aika. Torit notkuvat nyt luonnon antimia, juureksia, vihanneksia ja hedelmiä, joista saa laitettua toinen toistaan maistuvampia syysaterioita. Mikä onkaan ihanampaa kuin palata kotiin pitkän kävelylenkin jälkeen ja valmistaa herkullinen syysateria omalle perheelle tai ystäville. Alempaa löydät kaksi syksyistä reseptiä, jotka valmistuvat vaivatta, ja joilla keräät pisteet kotiin.

Syksyn vihannessuosikit

Syyssadon anti kannattaa hyödyntää ruoanlaitossa, sillä sesongin kasvikset ovat hinnaltaan edullisia, niiden maku on intensiivinen ja vitamiinipitoisuus korkea. Porkkanat, punajuuri ja erilaiset kaalit kuuluvat meillä syksyn perinteisiin herkkuihin. Mutta myös kurpitsan käyttö on yleistynyt viime vuosina, ja siitä voikin loihtia monenlaista hyvää: meheviä pataruokia, pehmeänmakuisia sosekeittoja, erilaisia lisukkeita ja jopa leivonnaisia.

Kurpitsoja on monia eri lajikkeita ja niiden ulkonäkö vaihtelee leveistä ja pyöreistä pitkulaisiin ja kapeisiin. Pinnaltaan se voivat olla sileitä ja aaltomaisia. Melko neutraalin makuinen kurpitsa on erinomaista syötävää: se täyttää hyvin, on vähäkalorinen ja sisältää tärkeitä ravintoaineita kuten vitamiineja, kaliumia, magnesiumia sekä useita muita kivennäisaineita sekä hivenen kuituja. Jos kaupassa mietityttää, onko kurpitsa kypsä, voit kopauttaa sitä kevyesti. Jos kopautus kuulostaa ontolta, on kurpitsa kypsä, ja se kannattaa sujauttaa omaan ostoskoriin.

Syksy on myös erinomaista sieniaikaa! Yksi suosituimmista sienilajikkeistamme on kiistatta kantarelli. Kantarellin aromaattinen maku, vähärasvaisuus sekä vähäinen kalorimäärä tekevät sienestä suositun ruokasienen. Lisäksi se on helppo tunnistaa kotimetsässä. Kantarellit on helpoin puhdistaa mullasta ja muista roskista sieniharjalla tai pullasudilla. Huuhdella niitä ei kannata, sillä niistä tulee tällöin helposti vetisiä.

Italialainen syysklassikko: täyteläinen kurpitsarisotto

Risottoon tarvittavat ainekset:

550 g kurpitsaa
300 g risottoriisiä
1 iso sipuli
800 ml kasvislientä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl voita
8-10 timjaminoksaa
50 g vasta raastettua parmesaanijuustoa
Suolaa ja pippuria
Näin valmistat risoton:

Kuori kurpitsa, poista sen siemenet ja raasta kurpitsa raastinraudalla tai vihannesleikkurilla karkeaksi raasteeksi. Silppua sipuli ja kuullota sipulisilppu kattilassa tilkassa öljyä. Lisää kurpitsaraaste, risottoriisi sekä timjaminoksat sipulin joukkoon ja hauduta aineksia noin kolme minuuttia. Voit myös säästää muutaman timjaminoksan koristeeksi. Kiehauta samanaikaisesti kasvisliemi toisessa kattilassa. Kaada osa liemestä, noin 200 ml, kurpitsarisoton joukkoon. Anna risoton kiehua keskilämmöllä noin 20–25 minuuttia ja lisää kattilaan loput kasvisliemestä vähän kerrallaan. Muista sekoittaa risottoa, ettei se tartu kiinni kattilan pohjaan. Kun noin 5 minuuttia keittoaikaa on jäljellä, lisää risottoon voi sekä puolet parmesaaniraasteesta. Mausta risotto suolalla ja pippurilla ja ripottele loput juustoraasteesta risoton pinnalle. Tarjoile ja nauti syksyisestä ateriasta!

 

Ihanaa syysruokaa: nopeatekoinen peruna-kantarellipyttipannu

Tarvitset seuraavat ainekset:

125 g kuutioitua pekonia
2 punaista sipulia
200 g kantarelleja
400 g keitettyjä perunoita
0,5 tlk yrttimaustetta
Sinappi- tai vuonankaalia
Voita, suolaa ja pippuria

Näin valmistat pyttipannun:

Kuullota sipuleita ja pekoneja muutaman minuutin ajan suurella paistinpannulla puolessa ruokalusikallisessa voita. Kaada tämän jälkeen sipulit ja pekonit toiseen astiaan ja ruskista nyt puhdistetut kantarellit paistinpannulla noin 7 minuutin ajan. Mausta kantarellit suolalla, pippurilla sekä yrttimausteella ja kaada myös sienet toiseen astiaan odottamaan. Kuori keitetyt perunat halutessasi ja viipaloi, kuutio tai puolita ne. Pienet perunat voidaan käyttää myös kokonaisina. Lämmitä perunat paistinpannulla. Kääntele perunoita varoen, jotteivät ne murskaannu. Kaada sipuli-pekonisekoitus sekä kantarellit perunoiden joukkoon, sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna pyttipannun paistua vielä parin minuutin ajan keskilämmöllä. Koristele pyttipannu vielä sinappi- tai vuonankaalilla tai tarjoile salaatti erikseen.

Nyt on sinun vuorosi! Käy kattiloiden ja pannujen kimppuun ja kutsu ystäväsi herkulliselle, ihanasti tuoksuvalle syysaterialle. Kata pöytään syksyinen, kaunis kattaus ja nauti hyvästä ruoasta ja seurasta. Ja jos sinulla on jokin syksyinen suosikkiaines, jota käytät paljon ruoanlaitossa, kerro siitä myös meille – odotamme innolla kommenttiasi!

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *