12.04.2019 | Lukuaika: 1 minuutti

Villa on eläinkuitu, joka saadaan tavallisesti lampaasta. Se on materiaalina hyvä lämmöneriste, joten sitä käytetäänkin paljon juuri neuleisiin ja talvivaatteisiin. Parhaaksi ominaisuudeksi nostaisinkin juuri tuon lämpimyyden – unohtamatta toki kosteudenimemiskykyä. Villasukka onkin täydellinen esimerkki tästä. Mietipä jalkaasi luistimessa, talvisaappaissa tai laskettelumonoissa. Villasukka on se, joka pitää jalat lämpimänä; sen sitoma ilmakerros on hyvä lämmöneriste. Käyttövaatteissa villa onkin suosittu, se on kaiken lisäksi pehmeä, joustava ja helposti puhdistuva materiaali. Ulkotulilla ollessa ei tarvitse pelätä, koska se ei syty helposti ja toisaalta usein sammuu itsestään.

[12-04-19-1]

Suomuisuutensa takia villavaate kuitenkin vanuu helposti; kun villa kastuu, suomut aukeavat. Jos samalla sitä hangataan, tapahtuu vanuminen. Usein se tapahtuu, kun villa pestään liian kuumassa vedessä. Lasten tekemä yleinen vanutus tapahtuu tekemällä lumiukkoja villahansikkaissa.

Villoissakin on kuitenkin eroja. Villaksi kutsutaan usein myös mm. alpakasta tai angorakanista saatavaa kuitua. Merinovilla valmistetaan pienikokoisesta merino-lammasrodun villasta. Tavalliseen lampaanvillaan verrattuna merinovilla erottuu hyvin edukseen. Karkeimmat kuidut, esim. matoissa, ovat tavallisesti n. 35-45 makronia, kun taas merinovillan suurimmat kuidut ovat 23 makronia. Vaikka ero ei kuulosta isolta, se tuntuu kyllä. Juuri koskettaessa merinon huomaa selvästi sileämmäksi ja ohuemmaksi. Näistä ominaisuuksista huolimatta kuidun sisälle jää samanlaisia tyhjiä tiloja kuin muissakin villakuiduissa; tämän johdosta merinovilla on lämpimämpää kuin sen painosta voisi kuvitellakaan. Merinovillaneule toimii kuin villainen patteri yllä.

Kashmirvilla on ehkäpä tasokkain villalaatu. Se saadaan kashmirvuohista, ja on erityisen haluttua pehmeyden, keveyden ja lämmittävyytensä vuoksi – se on näiden lisäksi myös helppo keritä. vaikka laatu ja hinta eivät aina kulje käsikädessä, kashmirin kohdalla näin kuitenkin on. Tasokkaampi 100% kashmirneule maksaa useita satoja euroja. Kashmiria käytetään neuleiden lisäksi paljon huiveissa.

Mohair on angoravuohen villasta saatua yksi raaka-ainetta, joka on yksi vanhimmista tekstiilikuiduista. se on silkin kaltainen keveydeltään ja pehmeydeltään. Mohair on helppo värjätä ja kuituna kauniin kiiltävä.12

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *