20.11.2017 | Lukuaika: 3 minuuttia

Paras lukija

Joulun on tarkoitus olla hiljentymisen ja rauhoittumisen aikaa. Aikaa, jolloin haluamme viettää aikaa perheemme kanssa, unohtaa arkipäiväisyydet ja juhlia. Mutta valitettavasti todellisuus näyttää usein toisenlaiselta. Ensin on syksy, sitten pian jo adventtiaika ja yhtäkkiä joulu onkin jo ovella, ja lahjat on ostamatta, koristeiden teko on kesken eikä jouluruoistakaan olla vielä päästy yksimielisyyteen. Tästä kaikesta syntyy turhaa stressiä. Hyvä uutinen on, että joulustressin voi aivan helposti välttää. Tässä muutama vinkki, joiden avulla voit vähentää juhlapäivien kiirettä ja tehdä joulusta sellaisen, mitä sen pitäisi olla: ihana juhla läheisten kanssa.

text (1)

Lahjat

Lahjojen arvoa ei mitata rahassa. Paras lahja on sellainen, joka todella ilahduttaa sen saajaa. Silloin olet osunut asian ytimeen ja osoittanut, että tunnet henkilön ja tiedät, mikä häntä ilahduttaa. Monet pitävät itsetehdyistä lahjoista – välittyyhän niistä tunne, että joku on nähnyt vaivaa ja käyttänyt aikaa yllättääkseen lahjan saajan. Jotkut puolestaan arvostavat lahjoja, joihin liittyy yhteistä tekemistä. Mikä onkaan ihanampaa kuin viettää aikaa yhdessä ja kokea uusia asioita? Mutta myös muunlaiset lahjat, kuten kirjat, levyt tai urheiluvarusteet, voivat lämmittää mieltä, jos lahja on valittu ajatuksella.

Hyvän lahjan tekeminen ei ole helppoa, mutta vaivannäkö kannattaa! Joten ennen kuin tartut ensimmäiseen vastaan tulevaan tavaraan kaupassa, mieti ensin hetki, mistä kyseinen henkilö voisi oikeasti ilahtua. Toinen hyvä vinkki on ostaa joululahjoja pitkin vuotta. Eli jos ostoskierroksella tulee vastaan jotakin, joka sopisi täydellisesti jollekin tietylle ihmiselle, osta se, vuodenajasta riippumatta. Viimeistään joulun kynnyksellä, kun muut juoksevat stressaantuneina kaupoissa ostamassa viimeisiä lahjoja, tulet kiittämään itseäsi.

text (2)

Suunnitelma

Suunnitelmalla on tärkeä rooli suurissa perhejuhlissa, erityisesti jouluna, jonka vietto kulminoituu kolmeen juhlapäivään. Suunnitelma kannattaa tehdä jo pari viikkoa ennen juhlapäiviä. Kirjoita tarkkaan ylös kaikki hoidettavat ja muistettavat asiat. Suunnitelma auttaa luomaan kokonaiskuvan ja hahmottamaan, mitä tehtävää, ostettavaa ja askarreltavaa on vielä jäljellä.

Riippumatta siitä, oletko itse ”emäntänä” tai vieraana jonkun toisen kotona, jollakulla on aina kädet täynnä töitä. Mutta jos kaikki osallistuvat, kenenkään ei tarvitse viettää koko joulua keittiössä. Päätä hyvissä ajoin, miten tehtävät jaetaan: kuka huolehtii ostosten teosta, kuka koristelee talon, kuka laittaa ruoan ja kuka siivoaa pöydän ruoan jälkeen. Kun tehtävät jaetaan, jokaiselle jää aikaa myös rentoutua ja nauttia glögistä sohvannurkassa. Tehtävien hoitaminen yhteisvoimin on paitsi nopeampaa myös paljon mukavampaa – ja asiat hoituvat kuin huomaamatta.

Kiireisinä juhlapäivinä pitäisi myös vierailla naapureiden, ystävien ja tuttavien luona, mutta valitettavasti aika ei usein riitä kaikkeen. Jos kieltäydyt kutsusta viime hetkellä, saatat pahoittaa jonkun mielen. Varaudu tilanteeseen etukäteen ja sovi tapaaminen joulun jälkeisille päiville. Selitä, että joulusi on jo täynnä suunnitelmia – kaikki ymmärtävät sen varmasti – ja että joulun jälkeen on mukavampaa nähdä ajan kanssa ja ilman stressiä, ja lisäksi molemmilla on varmasti paljon kerrottavaa joulun tapahtumista.

text (3)

Ruoka

Ruoka on olennainen osa joulunviettoa: kauniisti koristellussa ja katetussa pöydässä on ihanaa nauttia joulutunnelmasta, hyvästä seurasta sekä jouluherkuista. Jos saat tänä vuonna vieraita, jotka ovat ensimmäistä kertaa joulupöydässäsi, kysy hyvissä ajoin heidän mahdollisista ruokarajoituksistaan ja -allergioistaan, ja jos sellaisia on, keksi maukkaita vaihtoehtoja. Voit myös kysyä vinkkejä suoraan kyseiseltä henkilöltä – hän varmasti auttaa mielellään.

Vaikka perheesi jouluun ei kuuluisi perinteistä jouluillallista, ruokatoiveista voi olla hyvä  keskustella etukäteen. Jos ette pääse yhteisymmärrykseen, voitte esimerkiksi päättää, että jokainen perheenjäsen saa valita yhden oman suosikin. Voitte myös arpoa, mitkä ruokalajit pääsevät joulupöytään. Se, jota arpaonni ei suosi, voidaan ottaa huomioon seuraavan joulun tai jo heti uudenvuoden menyytä suunniteltaessa.

Toivottavasti näistä vinkeistä on apua joulunalusajan ja juhlapäivien stressin välttämisessä. Lopuksi vielä yksi vinkki: nauti joulusta! Joulu on ainutlaatuinen juhla, joten pysähdy tuntemaan sen erityinen taika.

Toivon Sinulle ihanaa ja stressitöntä adventtiaikaa.

Monika

Suosittelemme

Kerro meille mielipiteesi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *