Aikoina, jolloin käsite elämänmenon hidastaminen on kaikkien huulilla, kasvava kiinnostus puutarhanhoitoon ja itsetekemiseen on tuskin yllättävää. Sillä puutarhanhoito tekee onnelliseksi, vapauttaa stressistä ja tuo mielenrauhaa. Se, joka poimii omat hedelmänsä ja korjaa kylvämänsä vihannekset, tyydyttää kaipuunsa levosta arjesta. Siihen ei kuitenkaan tarvita mitään suurta puutarhaa talon takana. Puutarhabloggari Birgit Schattling kertoo uusimmassa e-kirjassamme, miten voit hyödyntää pienimmätkin alat hedelmien, vihannesten ja yrttien viljelemiseen. Parvekkeella, kaupungissa tai talon seinää vasten - samantekevää, sillä puutarhanhoito on mahdollista kaikille kaikkialla.

Enemmän kuin pelkkä yrttitarha - hedelmiä ja vihanneksia parvekkeella

tuoreita tomaatteja

Puutarha-aloittelijat huomio: Jos et ole vielä koskaan viljellyt mitään itse, voit silti iloita maukkaasta sadosta. Periaatteessa parvekkeella voidaan kasvattaa kaikkea sitä, mitä puutarhassakin. Sillä kaupungeissa vallitsee lämpimämpi ja suojaisampi ilmasto, joka tarjoaa hyvät edellytykset hyötykasvien kasvattamiselle. Niin kauan kuin kastelet kasveja kunnolla, valitset oikean kasvupaikan ja juurilla on tarpeeksi tilaa, nopealle ja hyvälle satomenestykselle ei ole esteitä.

Esittelemme kymmenen helposti kasvatettavaa hyötykasvia. Juuri yrtit sopivat luonnollisesti hyvin parvekkeelle, mutta myös tomaatti, paprika ja retiisi soveltuvat erinomaisesti. Suhteellisen tuntemattomia mutta suositeltavia ovat aasialaiset salaatit. Ne kestävät jopa 10 asteen pakkasta, kasvavat erityisen nopeasti ja satoa voidaan korjata jatkuvasti. Ihanteellisia aasialaisiin ruokiin ja herkullisiin wokkiresepteihin! Birgit Schattling paljastaa myös, miten istutat mansikoita, vadelmia ja herukoita. Makeat marjat ovat erityisesti lasten mieleen, ja he oppivat siten siinä sivussa tuntemaan ekologisia syy-yhteyksiä ja ympäristöään. Tässä pätee aina: vältä seisovan veden kertymistä ja huolehdi, että multa on hyvää. Lisää arvokkaita vihjeitä ja ohjeita löydät e-kirjastamme. Opit myös, miten paljon lannoitetta hyötykasvit tarvitsevat ja miksi valkosipulinkynnet voivat olla avuksi.

Biologinen, luonnonmukainen ja myrkytön

Luontoystävällisen ja kestävän elämäntavan merkitys on kasvamassa luonnonvarojen niukkuuden ja ympäristökuormituksen huomioon ottaen. Luomupuutarhanhoidon lähtökohtana on edistää maaperän hedelmällisyyttä, luoda terveellinen elinympäristö ja tuottaa puhtaita hedelmiä ja vihanneksia. Ja mikä parasta: annat luonnon hoitaa osan työstä. Koska tämän myrkyttömän viljelymuodon keskipisteessä on elävä maaperä, puutarhanhoito vaatii vähemmän väliintuloa. Monipuolisen vuoroviljelyn tai sekaviljelyn ansiosta kasvit täydentävät toisiaan ja edistävät toistensa kasvua. Maa muokataan varovasti ja maaperää parannetaan esim. nokkosjuomalla. Tämä terveelliseltä kuulostava resepti on erinomainen lannoite kasveillesi. Silputtuna nokkosten ainesosat tukevat tomaattien ja muiden runsaasti ravinteita tarvitsevien kasvien kasvua. Vaihtoehtoisesti voit valmistaa kasvia vahvistavaa yrttilantavettä, joka ei vain lannoita ja vahvista, vaan torjuu myös tuholaisia. Parvekepuutarhuri Birgit Schattling on erikoistunut luomupuutarhanhoitoon ja tietää, mitkä luonnonkasvit soveltuvat myrkyttömän lannoitekorvikkeen valmistamiseen. E-kirjassamme hän antaa käytännön ohjeet ja selittää, miten voit hoitaa ja suunnitella parvekkeesi ja puutarhasi luonnonmukaisesti.

Lapsi korjattuihin hedelmiin

Jokainen viljelee jokaiselle

Myös ne, joilla ei ole puutarhaa tai parveketta, jotka haluavat säästää selkäänsä tai asuvat keskellä kaupunkia, voivat harrastaa puutarhanhoitoa. Perinteisen puutarhaviljelyn ohella on nimittäin kehittynyt useita trendejä, jotka mahdollistavat mitä pienimpien viljelmäalueiden istuttamisen tai jaetun työn. Miten olisi esimerkiksi vertikaalinen puutarha? Uudessa e-kirjassamme kerrotaan, miten rakennat puurimoista muutamalla työvaiheella vertikaalisen kasvijärjestelmän, joka on helppohoitoinen ja soveltuu mainiosti talon seinän viheriöittämiseen.

Vaihtoehtoisesti tarjoavat itsepoimintaan tarkoitetut puutarhat tai kaupunkiviljelyprojektit jännittäviä mahdollisuuksia kaikille, joilla itsellään ei ole puutarha-aluetta tai jotka haluavat kokeilla puutarhanhoitoa. Itsepoimintaan tarkoitettu puutarha mahdollistaa ryhtymisen kummiksi maapalstalle, jossa voidaan hoitaa ja korjata maanviljelijän kylvämiä vihanneksia. Kaupunkiviljely kuvaa puolestaan viljelyä kaupunkialueilla ja on yhteisnimitys yhteisö- ja siirtolapuutarhoille. Näitä kaupunkipuutarhoja hoitavat kaikki ja kaikkien hyväksi ja ne tarjoavat jokaiselle mahdollisuuden toimia tilapäisesti harrastelijapuutarhurina. Idea kaupunkiluonnon luomisesta heijastuu myös sissiviljelyssä: sissiviljelijät heittävät ns. siemenpommeja tai istuttavat salaa yrttejä kaupunkialueiden joutomaille ja muokkaavat siten julkista aluetta luonnonläheisemmäksi. Satoa voi korjata kuka tahansa, joka huomaa sen. Lisää jännittäviä projekteja ja näkymiä puutarhatrendeistä tarjoaa uusi e-kirja Puutarhan ja parvekkeen hyötykasvit ja trendit.

INTERAKTIIVINEN VUOSIKALENTERI

Tämä selkeä hyötykasvikalenteri antaa arvokkaita vinkkejä hedelmien, vihannesten ja puutarhayrttien kasvattamiseen - näyttö mukautuu jokaiseen kasvukauteen. Mitä lajikkeita korjataan syksyllä? Milloin on paras retiisien istutusaika? Tarvitsevatko kurpitsat aurinkoa ja kuinka suuri väli pitää jättää viereisiin kasveihin? Mikä maaperän laatu sopii erikoisen hyvin kiiveille?
Suositukset ulottuvat kylvötöistä oikeanlaiseen hoitoon ja sadonkorjuuseen. Lisäksi annetaan tärkeitä ohjeita monivuotisten kasvien talvehtimiseen.