Opas sukkahousujen valintaan ja käyttöön

Sukkahousut ovat 1900-luvun puolivälistä saakka olleet olennainen osa naisten pukeutumista ja vapauttaneet naiset paljastamaan säärensä tilanteessa kuin tilanteessa, säällä kuin säällä. Toisaalta sukkahousut myös kiinnittävät huomion sääriin, minkä vuoksi oikeanlaisten ja kuhunkin tilaisuuteen sopivien sukkahousujen valinnassa kannattaa olla tarkkana. Lisäksi vaihtoehtoina sukkahousuille käytetään tätä nykyä etenkin juhlapukeutumisessa myös ns. stay up –sukkia, jotka ovat oiva vaihtoehto varsinkin kuumien kesäpäivien juhliin.

Oikea väri ja paksuus oikeaan tilanteeseen

Sukkahousujen värin valinta riippuu pukeutumisen tarkoituksesta ja omista mieltymyksistäsi. Yleisesti ottaen nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että sukkahousut ovat joko ihon, kenkien tai puvun väriset, mutta vapaassa arkipukeutumisessa sukkahousujen valinta on toki yhtä vapaata kuin muidenkin vaatekappaleiden. Mustat sukkahousut sopivat usein hyvin arkikäyttöön kuin rennompiin juhliinkin. Arvokkaisiin juhliin, kuten esimerkiksi häihin, on sen sijaan  varminta valita hameen tai mekon kanssa ihonväriset sukkahousut tai stay up -sukat; etiketin mukaan naisen ei näet tule juhlia paljain säärin edes kuumana kesäpäivänä.

Hillitympään tilaisuuteen, kuten juhlaillalliselle, kannattaa niin ikään valita yksiväriset sukkahousut, oman maun mukaan tummat tai vaaleat. Kepeämmässä tilaisuudessa taas voi hyvin käyttää rohkeamman värisiä, asuvalintaa piristäviä sukkahousuja. Valittaessa sukkahousujen sävyä ja peittävyyttä kannattaa huomioida vaatevalintojen lisäksi myös jalkojen ihon kunto, sukkahousut ovat helppo ja nopea tapa saada sääristäsi kauniimman näköiset.

Sukkahousuissa käytetään erilaisia materiaaleja, mutta tavallisin niistä on polyamidi-elastaanisekoite. Tarpeen ja tyylin mukaan tärkeää on valita oikean paksuiset sukkahousut. Sukkahousujen pakkauksissa lukee aina kuinka paksut sukkahousut ovat kyseessä, paksuus ilmoitetaan denier (den) luvuin. Aina kannattaa kuitenkin muistaa, että erilaisista neuloksista valmistetut sukkahousut voivat näyttää ja tuntua eri paksuisilta, vaikka denier-luku onkin sama.

Alle 10 denierin sukkahousut ovat hyvin ohuet (”ultra sheer”), 10−20 denierin sukat ohuet tai melko ohuet (”sheer”) ja 20–40 denierin sukkahousut ohuehkot tai läpikuultavat (”semi-opaque”). Yli 40 denierin sukkahousut ovat läpinäkymättömiä tai hyvin vähän läpikuultavia (”opaque” tai ”thick opaque”), ja 100 denierin tai vielä sitäkin paksummat sukkahousut eivät näy läpi ja soveltuvat hyvin myös talviolosuhteisiin.

Arkeen sopiva sukkahousuvalinta on paksuudeltaan vähintään 20 denierin mattapintaiset tai puolikiiltävät sukkahousut, joista kannattaa umpinaisten kenkien kanssa valita kestävyyden vuoksi kanta- ja kärkivahvikkeinen malli. Paksummat sukkahousut ovat kestävämmät kuin ohuet ja niillä saa myös peitettyä paremmin ihon virheitä. Juhliin lähtiessä tulee taas olla tarkempi sukkahousuvalinnassa. On hyvä muistaa sääntö, jonka mukaan sukkahousujen ja stay up -sukkien tulisi olla sitä ohuemmat, mitä arvokkaampi juhla on kyseessä – suositeltava valinta juhliin ovat 8–15 denierin sukkahousut.

Kuten muillakin asusteilla, myös sukkahousuilla on helppo tuoda pukeutumiseen väriä ja piristävyyttä, ja arkipukeutumisessa eri värien valinta on vapaata. Mikäli hillitty tyyli on mieleesi, voit kokeilla esimerkiksi vaaleita ja liukuvärjättyjä sukkahousuja tummien asujen kanssa. Jos taas pukeudut mielelläsi rohkeasti, voit yhdistää värikkäät ja kuviolliset sukkahousut värikkääseen vaatekappaleeseen.

Hyvä tietää sukkahousuja ostaessa

Yleisin sukkahousujen ja stay up -sukkien materiaali on polyamidi-elastaanisekoite. Talvikäyttöön tarkoitettujen, paksumpien sukkahousujen materiaaleina käytetään myös puuvilla-, villa- tai bambuviskoosia. Sukkahousuja on saatavilla mattapintaisina, himmeäkiiltoisina ja kiiltävinä, ja valinta näiden välillä perustuu pitkälti henkilökohtaisiin mieltymyksiin. Mikäli haluaa korostaa sääriä niin kannattaa valita kiiltäväpintaiset mattapintaisten sijaan. Niin arkeen kuin juhlaan on tarjolla myös erilaisia kuvioituja sukkahousuja, joilla saa asukokonaisuuteen helposti erilaisen ja kivan lisän.

Sukkahousuista on saatavilla myös vyötäröosaltaan erilaisia malleja − matalampia ja korkeampia − sekä erilaisia ns. muokkaavia sukkahousuja; sukkahousuilla voit siis esimerkiksi litistää vyötäröä ja kohottaa pakaroita. Niin sanotut tukisukkahousut ja tukisukat puolestaan ovat erikoisvalmisteisia sukkahousuja, jotka parantavat jalkojen verenkiertoa paineen avulla − myös niistä on saatavilla erilaisia malleja. Sukkahousuja on saatavilla myös erilaisilla kanta-, kärki- ja haaravahvikkeilla, jotka parantavat niiden kestävyyttä. Kanta- ja kärkivahvikkeellisten sukkahousujen kanssa kannattaa valita sellaiset kengät, joista vahvikeosat eivät näy.

Kun etsit omalle vartalotyypillesi sopivaa sukkahousumallia, kannattaa miettiä vyötäröosan korkeuden lisäksi haluatko sukkahousuilta myös muotoilevuutta. Kun valitset sukkahousujen oikeaa kokoa, ota huomioon myös pituutesi. Jos epäröit kahden koon välillä, on turvallisempaa valita suurempi. Sukkahousujen epämukavuus johtuu hyvinkin usein väärästä kokovalinnasta. Joillakin valmistajilla on saatavilla myös erikoismalleja, esim. lyhyemmän sääriosan tai tilavamman housuosan sukkahousuja. On myös hyvä huomioida, että eri valmistajat käyttävät erilaisia kokotaulukoita, ja siksi tuotteiden koot eivät ole keskenään vertailukelpoisia.

Myös muut vaatevalinnat vaikuttavat siihen, millaiset sukkahousut kulloinkin ovat sopivat − tai kannattaako sukkahousujen sijaan ehkä ottaa stay up -sukat. Tavallisesti etenkin muotoilevat sukkahousut litistävät sivuprofiilia ja ovat siksi mekon kanssa useimmiten hyvä valinta. Toisaalta voi myös käydä niin, että sukkahousujen vyötärökaistale tuo mahdolliset vatsamakkarat esiin entistä selkeämmin vartalonmyötäisen mekon kanssa. Kannattaa siis sovittaa, mikä vaihtoehto sopii parhaiten kulloiseenkin asuvalintaan.

Juhliin naisen kuuluu aina pukea hameen ja mekon kanssa joko sukkahousut tai stay up –sukat. Koska ohuet sukkahousut ovat herkkiä rikkoontumaan, kannattaa juhliin ottaa mukaan myös ainakin yksi varapari tai mahdollisen silmäpaon karkaamisen estämiseksi pullo läpikuultavaa kynsilakkaa.

Käsittele sukkahousuja oikein

Ohuet sukkahousut ovat hyvin herkät rikkoontumaan. Sukkahousujen elinikää saa kuitenkin pidennettyä jos niitä käsittelee ja hoitaa oikein.
Jo ensimmäisestä käyttökerrasta lähtien voi itse vaikuttaa sukkahousujen kestävyyteen. Sukkahousut ovat voineet olla kaupan hyllyllä jo kauan ja siten niiden elastaanikuidut ovat saattaneet kuivua ja ne voivat rikkoontua jo jalkaan puettaessa. Siksi olisikin tärkeää kastella sukkahousut ennen ensimmäistä käyttökertaa, jotta kuitujen joustavuus palautuu. Mikäli kastelemiseen ja kuivattamiseen ei ole aikaa, venytä sukkahousuja varovasti ennen pukemista − näin elastaanikuidut saavat lisää pituutta.

Sukkahousuja puettaessa tulisi niin jalat kuin sormenkynnetkin olla hyvässä kunnossa. Mikäli jaloissa on kovettumia tai kynsissä teräviä kohtia voivat sukkahousut hajota niistä hyvinkin helposti. Myös sormukset olisi hyvä ottaa pois tai vaihtoehtoisesti käyttää hansikkaita sukkahousuja puettaessa. Pukeminen kannattaa aloittaa istuvassa asennossa rullaamalla ensin sukkahousun kumpikin sääriosa vuoroin käteen ja vetämällä se sitten varovasti pohkeen kohdalle, ensin toiseen ja sitten toiseen jalkaan. Tämän jälkeen voit nousta seisomaan ja vetää vuoron perään kummankin jalan sääriosan ensin polven kohdalle ja rullata sitten sukkahousut ylös. Älä vedä sukkahousuja liian kovaotteisesti; jos haarakiila jää liian alas, hae sormillasi varovasti lisää kangasta alhaalta ja vedä sitä hiljalleen ylöspäin.

Sukkahousut tulisi pestä, tai edes huuhdella, jokaisen käyttökerran jälkeen joko käsin tai koneessa. Pesulämpötila riippuu tuotteen raaka-aineesta; polyamidisukkahousut tulisi pestä pesupussissa enintään 40 asteessa ja puuvillasukkahousut 60 asteen lämmössä, ellei niihin ole sekoitettu esimerkiksi silkkiä tai villaa tai jotakin muuta raaka-ainetta, joka ei kestä samaa lämpötilaa. Sukkahousukohtaiset pesuohjeet kannattaa aina tarkistaa valmistajalta.
Sukkahousuihin pätee sama sääntö kuin moneen muuhunkin asiaan − mitä kalliimpi, sitä laadukkaampi. Kalliimmissa sukkahousuissa ja stay up -sukissa käytetään myös pehmeämpää lankaa ja neulosta eivätkä ne näin ollen raavi ja kutita ihoa yhtä helposti kuin halvat sukkahousut.