Tietokone – väline monipuoliseen käyttöön

Elämässä ei toimi melkein mikään enää ilman sitä: tietokonetta. Se helpottaa monia asioita jokapäiväisessä elämässä. Veroilmoituksesta kirjoitusvirheiden korjaukseen ja erittäin vaikeiden laskutoimitusten ratkaisemiseen asti – tietokone on uskollinen seuralainen. E-kirjassa ”Tietokoneen alkeet – opaskirja kaikenikäisille” saavat nuoret ja vanhat tietää kaiken tietämisen arvoisen tietokoneen käytön oppimisesta. Opit, miten kirjoitat sähköpostin, katsot suosikkisarjaa verkossa tai teet verkko-ostoksia. Nämä toimenpiteet voi tehdä vain tietyllä tietotaidolla. E-kirjassa esitellään kaikenikäisille aloittelijoille arvokkaita tietokonevinkkejä, jotka sisältävät kaiken tietämisen arvoisen sukellettaessa tietokoneiden maailmaan.

Tietokoneapu vasta-alkajille tietokonetekniikan maailmassa

Määritelmän mukaan tietokone ei ole muuta kuin sähköinen laskukone. Se kykenee tallentamaan ja työstämään suunnattoman määrän tietoja. Ihmiset, jotka ovat paljon tekemisissä sellaisen laitteen kanssa, viljelevät usein monia teknisiä termejä, joita maallikko ei juurikaan ymmärrä. Myös alan käsikirjat edellyttävät tiettyjä terminologioita. Mutta monien, etenkin vanhempien henkilöiden, jotka eivät ole kasvaneet tällaisen tekniikan parissa, on vielä tutustuttava näihin perusasioihin. Mitä laitteisto ja ohjelmisto oikeastaan tarkoittavat? Mikä on suoritin ja mihin työmuistia tarvitaan? Nämä ovat tyypillisiä kysymyksiä, joita sellaiset ihmiset esittävät, jotka tutustuvat tähän aiheeseen ensimmäistä kertaa. E-kirja käsittelee sen vuoksi aloittelijoille tarkoitetun tietokoneavun erityistä muotoa, joka selittää jopa periaatteet. Aloittelijoille tarkoitettuihin tietokonevinkkeihin kuuluvat sen takia jo perustiedot itse tietokoneesta sekä sen rakenteesta ja sisäisestä elämästä. Erityisesti viimeksi mainittuun paneudutaan yksityiskohtaisesti, sillä tietokoneen käytön oppimiseksi on tiedettävä, miten ja millä se toimii.

Tämän lisäksi kuvataan mahdolliset syöttö- ja tulostuslaitteet, joihin kuuluvat esimerkiksi näppäimistö ja hiiri. Nämä molemmat ovat luultavasti tärkeimmät työkalut tietokonetyöskentelyssä. Koska ne ovat välttämättömiä, käsitellään erityisesti niiden oikea käyttö ja toiminnot. E-kirjassa esitetyt hiirenkäytön harjoitukset auttavat syventämään hankittua tietoa. Viime kädessä tämän aloittelijoille tarkoitetun tietokoneavun tulisi olla käytännöllinen ohje, jota voi soveltaa heti. Näppäimistön hyödyntämiseksi selitetään sen käyttö ja esitetään hyödyllisiä näppäinyhdistelmiä. Kun hiirtä ja näppäimistöä osataan käyttää virheettömästi, sen jälkeen on helpompaa oppia käyttämään tietokonetta.

Tietokoneiden käytön oppiminen – ei seitsemän sinetin takana

Mitä oikeastaan tarkalleen tapahtuu, kun tietokone kytketään päälle? Mihin käyttöjärjestelmää tarvitaan ja miten se käynnistetään? E-kirja antaa maallikoille vaihe vaiheelta vastauksia näihin ja moniin muihin kysymyksiin. Sen vuoksi selitetään aluksi yksinkertaisimmat toimenpiteet, kuten tietokoneen käynnistäminen oikein tai kirjautuminen Windowsiin. Käyttöjärjestelmän käyttöliittymän ominaisuudet kuvataan yksityiskohtaisesti. Itse asiassa niin kutsuttu Windows-työpöytä muodostaa perustan tietokonetyöskentelylle.

Kyseessä on kaikenikäisille tarkoitettu yksityiskohtainen tietokoneapu, jonka avulla sekä nuoremmat että vanhemmat ihmiset oppivat, miten esimerkiksi Käynnistä-valikko tuodaan näyttöön ja miten sitä käytetään, miten tietokone sammutetaan ja kytketään pois päältä tai ohjelmia käynnistetään ja käytetään.
Lukija saa tietää myös, mitkä sovellusohjelmat ovat erityisen hyödyllisiä. Taulukossa esitetään katsaus ohjelmien, kuten Wordin tai Excelin, toiminnoista ja eduista.
E-kirja sisältää lisäksi arvokkaita tietoja tiedostonhallinnasta Windows Explorerin avulla, jotta myös kokemattomat henkilöt oppivat, miten tiedostoja hallitaan tietokoneessa ja tallennetaan esimerkiksi valokuvia. E-kirjassa kuvataan kirjastot, joita käytetään henkilökohtaisten tietojen järjestämiseen, ja miten kirjastossa luodaan uusi kansio tai poistetaan vanha.
Lopuksi käsitellään tiettyjä ohjelmia mediatiedostojen esittämiseksi. Eihän kukaan halua vain siirtää kuvia matkapuhelimesta tietokoneelle vaan myös näyttää ne vastaavassa sovelluksessa.

Turvallisuus internetissä – huoleton surffailu verkossa

Internet tarjoaa runsaasti mielenkiintoisia tiedonsaantimahdollisuuksia. Sen lisäksi voi tehdä mukavasti ostoksia verkkokaupoissa tai verkkojutella ystävien kanssa tai soittaa puhelimella. Nimenomaan vanhemmiten voi tällä tavalla edelleen osallistua yhteiskunnalliseen elämään, vaikka iän myötä tulee kankeammaksi. Mutta se, joka ei ole perillä tietokoneista, karttaa usein internetin käyttöä: toistuvasti kerrotaan internetin puutteellisesta turvallisuudesta ja siihen liittyvistä rikollisista toiminnoista. E-kirjasta löytyvien aloittelijoille tarkoitettujen tietokonevinkkien avulla myös taitamattomat tietokoneen käyttäjät löytävät keinon oppia käyttämään tietokonetta turvallisesti internetissä.

Jotta jokainen pystyisi täydellisesti ymmärtämään tuntematonta WWW:tä, lukijat saavat yleiskatsauksen kaikista tärkeistä perusteista: mikä selain itse asiassa on ja miten sitä käytetään? Miten voin avata verkkosivun ja tehdä siellä huolettomasti ostoksia? Näihin kysymyksiin vastataan seikkaperäisesti esittämällä jokainen pieninkin sovellusvaihe kuvin. Lisäksi kuvataan mm. Googlen toiminnot ja Google Mailin rakenne ja sen käyttöliittymä.

Myös kouluttamattomat tai vanhemmat ihmiset oppivat aloittelijoille tarkoitetun tietokoneavun avulla, miten turvallinen ostosten tekeminen on mahdollista internetissä. E-kirjassa paneudutaan luotettaviin suojatoimenpiteisiin ja selitetään virusskannerin tai palomuurin käytön ohella myös WLAN-reitittimen asetukset. Miten käytän salasanoja turvallisesti ja miten reagoin epäilyttäviin sähköposteihin? Tietokonealoittelijoille selitetään nämä asiat ja monia muita aiheita, jotka koskevat turvallisuutta internetissä. Turvallinen ostaminen internetissä ja myös surffailu eivät lopultakaan ole ”seitsemän sinetin kirja”, kun otetaan muutamia tekijöitä huomioon.
Mitkä maksutavat ovat suositeltavia ja minkä internet-laatusinetin perusteella tunnistaa luotettavat kauppiaat, mm. näistä asioista kerrotaan kiinnostuneille e-kirjassa ”Tietokoneen alkeet – opaskirja kaikenikäisille”.