Timantit

Timantti on kovin jalokivimateriaali ja se onkin saanut nimensä kreikan sanasta adamas, joka tarkoittaa voittamatonta ja vastustamatonta ja viittaa juuri timantin kovuuteen.
Kovuutensa ansiosta timantti on lähes ikuinen ja sillä onkin suuri symbolinen merkitys, sillä timantin ajatellaan kertovan ikuisesta rakkaudesta ja se on tämän vuoksi suosittu lahja.

Timantin hiomakovuus on 140 kertaa suurempi kuin korundin, joka on myöskin arvostettu jalokivi läpinäkyvässä muodossaan. Timanttia voidaan hioa koruksi vain toisella timantilla. Hionta parantaa timantin valoa heijastavaa ja taittavaa ominaisuutta, minkä vuoksi hyvin hiotut timantit loistavat kauniisti. Yleisin hiontamuoto on briljanttihionta.

Timantti on yleensä väritön, mutta timantteja on olemassa lähes kaiken värisinä. Värilliset luonnontimantit ovat harvinaisia ja siksi arvokkaita. 

 

Synteettinen zirkonia

Synteettinen zirkonia on keinotekoisesti valmistettu timanttijäljitelmä. Synteettinen zirkonia hiotaan kuten timantti ja on usein täysin väritön. Kivi voi kuitenkin olla myös värillinen, esimerkiksi vaaleanpunainen tai sininen. Synteettinen zirkonia ei ole yhtä kova kuin timantti ja sen lämmönjohtokyky on alhaisempi. Harjaantumaton silmä ei usein näe eroa timantin ja synteettisen zirkonian välillä, mutta timantti on zirkoniaa kestävämpi ja säilyttää loistonsa pidempää, minkä vuoksi se soveltuu usein käytettäviin koruihin paremmin.